Vreme rea în toată Europa. Avertizare MAE pentru Bulgaria

Data publicării:
Heavy Snows Hit Northern Germany
BERLIN, GERMANY - JANUARY 11: A pedestrian pulls a sled across a street during heavy snowfall on January 11, 2017 in Berlin, Germany. Cold weather has spread across Europe this week, with temperatures reaching as low as -30 Celsius (-22 Fahrenheit) and snow falling across the European continent from Ireland to the beaches of Greece. Over 30 deaths have been reported due to the cold, including several in Italy, the Czech Republic, Russia and Ukraine, as well as those of three migants, one Iraqi and one Somali, found near the Turkish-Bulgarian border. (Photo by Adam Berry/Getty Images)

Nu doar în România, ci în aproape întreaga Europă, din Marea Britanie şi până în Turcia, este iarnă grea, cu frig şi ninsori. Zeci de oameni au murit de frig şi sute de localităţi sunt fără curent electric. De asemenea, traficul rutier şi aerian sunt blocate sau întârziate în mai multe ţări. Ministerul român de Externe a emis avertismente de călătorie pentru Bulgaria, unde se menţine codul galben de vânt puternic în nordul, nord-vestul şi estul ţării.

Vântul puternic a făcut ravagii în Marea Britanie, unde valurile au lovit cu putere ţărmurile arhipelagului. Au fost semnalate numeroase incidente, cu copaci smulşi din rădăcini sau avioane care au aterizat cu greu din cauza vântului violent. În Scoţia, un pod a fost blocat câteva ore după ce un camion a fost spulberat de furtună.

Aproape toţi italienii au ieşit la dat zăpada, bărbaţi sau femei. În unele localităţi din sudul ţării, chiar şi cei în vârstă au pus mâna pe lopeţi.

„De la Bobotează tot ninge şi toţi suntem îngrijoraţi. A trecut o dată un camion pentru a curăţa zăpada de pe strada principală, dar, din păcate, continuă să ningă şi noi suntem tot aici, îngropaţi în zăpadă. La cei 80 de ani ai mei sunt obligat să dau zăpada din faţa casei, altfel nu pot ieşi afară ca să cumpăr mâncare sau altceva. Nu am pe nimeni să aibă grijă de mine”, a spus un italian.

Şi sudul Croaţiei a fost acoperit de un strat generos de zăpadă. Oraşul istoric Dubrovnik a devenit alb, iar echipele de deszăpezire au intervenit de la primele ore pentru a curăţa principalele artere din localitate. Pentru copiii care nu au văzut zăpada până acum, pentru că acest fenoment este rar în sudul Croaţiei, ninsoarea a fost cel mai bun motiv de distracţie.

Căderi abundente de zăpadă şi în capitala Germaniei, Berlin, astfel că puţini turişti s-au încumetat să viziteze celebra Poartă Brandenburg. Autorităţile au depus însă toate eforturile pentru a curăţa străzile şi au scos la treabă zeci de utilaje şi de oameni.

Avertizare MAE de călătorie în Bulgaria

Ministerul Afacerilor Externe a emis o avertizare de călătorie pentru românii care vor să călătorească în Bulgaria, unde a fost emis un cod galben pentru data de 12 ianuarie 2017.  Avertizarea meteo afectează regiunile din nord-vestul, nordul, nord-estul și estul țării, mai exact: Vidin, Montana, Vrața, Plevna, Veliko Târnovo, Ruse, Razgrad, Tărgovishte, Silistra, Dobrich, Shumen, Varna și Burgas.

Pe timpul zilei, vântul va crește în intensitate din direcția nord-vest, va sufla moderat și puternic pe alocuri. Vântul și zăpada deja acumulată (între 20 și 40 cm) vor crea condiții de formare a troienelor pe carosabil.

Se recomandă persoanelor să monitorizeze starea vremii și să nu își asume riscul de a se deplasa în regiunile cu un cod galben, dacă acest lucru nu este absolut necesar.

Toate drumurile principale din Bulgaria sunt deschise circulației, dar ca urmare a vântului mai puternic dinspre nord și a troienelor, rămâne închisă secțiunea din autostrada „Trakia" de la intersecția „Zimnița" (regiunea Yambol) până la Burgas. Pe acest segment sunt troiene de peste un metru și jumătate și se acționează în continuare cu utilaje pentru degajarea zăpezii și curățarea acestui segment.

Se recomandă cu insistență șoferilor echiparea adecvată pentru iarnă a autovehiculelor. Informaţii actualizate cu privire la starea drumurilor din Bulgaria se pot obține de pe aplicaţia pentru telefoane mobile LIMA – www.lima.api.bg,  de pe pagina de internet a Agenţiei Executive Infrastructura Rutieră din Bulgaria – www.api.bg şi în regim non-stop la telefonul 0700 130 20.

Cetățenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Sofia +359 2 9733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României la Sofia: +359 879 440 758.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri