W. Schauble, ministrul german de Finanţe: Turcia nu ar trebui să adere la UE, pentru că nu este în Europa 

Data publicării:
ministrul-wolfgang-schauble-fmi-nu-a-fost-creat-sa-sustina-pe-veci-europa

Ministrul german de Finanţe Wolfgang Schauble a apreciat că Turcia nu ar trebui să se alăture Uniunii Europene, dat fiind că nu este parte a Europei, exprimând destul de clar opoziţia Berlinului faţă de vechea candidatură a Ankarei.

Germania a presat blocul comunitar cu 28 de membri să amâne o nouă rundă de negocieri săptămâna trecută, în replică la modul în care autorităţile au gestionat protestele antiguvernamentale din ultimele săptămâni. Bruxellesul a amânat discuţiile pentru cel puţin patru luni, dar a asigurat că drumul Turciei spre UE rămâne deschis.

„Nu ar trebui să acceptăm Turcia în calitate de membru deplin. Turcia nu face parte din Europa”, a explicat Schauble cu ocazia unui miting electoral organizat de formaţiunea sa şi a cancelarului Angela Merkel, creştin-democraţii CDU, la Duesseldorf.

Germania şi Franţa şi-au exprimat în mai multe rânduri reticenţele faţă de eventuala accedere la blocul comunitar a Turciei, ţără musulmană cu 76 de milioane de locuitori, temându-se că diferenţele culturale şi mărimea acesteia vor face prea dificilă sarcina integrării. Pe de altă parte, criticii lui Merkel au acuzat-o că se foloseşte de acest subiect pentru a-şi asigura voturile alegătorilor conservatori în perspectiva alegerilor legislative din septembrie.

Turcia a devenit o ţară asociată la UE în anii 1960, dar negocierile de aderare lansate în 2005 au fost tergiversate pe fondul unei dispute teritoriale cu Ciprul, stat membru UE, şi a opoziţiei Parisului şi Berlinului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri