Washingtonul avertizează Turcia, deranjat de aluziile la o implicare americană în puciul eșuat

Data publicării:
kerry si cavusoglu GettyImages-517915090

Mevlut Cavusoglu (st.) și John Kerry (dr.) FOTO: Gulliver/GettyImages

Șeful diplomației americane i-a cerut insistent Turciei să dea dovadă de reținere și să respecte statul de drept în cadrul anchetei privind tentativa de lovitură de stat.

Secretarul de stat „a transmis mesajul clar că Statele Unite sunt gata să acorde asistență autorităților turce în desfășurarea investigației, dar insinuările publice sau afirmațiile despre orice presupus rol jucat de Statele Unite în tentativa eșuată de puci sunt absolut false și fac rău relației bilaterale”, a declarat într-un comunicat John Kirby, putătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Turcia susține că în spatele tentativei de lovitură de stat se află un cleric musulman în prezent aflat în exil în SUA. Fethullah Gulen este un fost aliat al președintelui turc Erdogan, devenit însă inamicul său public nr. 1. Clericul a negat orice implicare, dar premierul Binali Yildîrîm a amenințat că orice țară care îl sprijină pe Gulen va fi considerată ca fiind inamică Turciei. 

Pe de altă parte, ministrul de externe Mevlut Cavusoglu declarase că soldați de la baza Incirlik, folosită de americani pentru a întreprinde raiduri asupra Statului Islamic în Siria, au fost implicați în puci. Comandantul bazei a fost, de altfel, arestat.

Operațiunile aeriene de la această bază din sud-estul țării au fost suspendate, sâmbătă, până la noi ordine, după ce Turcia și-a închis spațiul aerian din jurul bazei. În plus, alimentarea externă cu energie electrică a fost întreruptă, iar baza a trecut pe generatoare interne, după cum a anunțat Pentagonul.

Un oficial turc citat de Reuters a spus însă că măsura consemnării la sol a avioanelor este una temporară și are un caracter profilactic – să împiedice vreun eventual pilot rebel să decoleze și să ia drept țintă civili și clădiri guvernamentale.

Pe de altă parte, președintele Barack Obama, care a convocat, sâmbătă, un consiliu de securitate, le-a cerut tuturor părților implicate în criza din Turcia să evite destabilizarea țării și să respecte statul de drept.

Practic, SUA sunt împiedicate în acest moment să întreprindă atacuri aeriene împotriva Statutului Islamic folosindu-se de baza de la Incirlik și nici nu mai pot să acorde ajutor forțelor speciale aflate în Siria.

Oficialii americani conlucrează cu cei turci pentru a relua operațiunile aeriene cât mai curând posibil”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook. „Între timp, Comandamentul american Central își adaptează operațiunile din campania anti-ISIS pentru a reduce la minimum efectele asupra campaniei”, a adăugat oficialul american.

Turcia a fost acuzată în repetate rânduri, în special de Moscova, că nu intervine suficient de ferm în lupta împotriva Statului Islamic, ba mai mult, chiar ar proteja organizația teroristă, pentru că are legături de afaceri cu aceasta.  Familia președintelui turc Recep Tayyip Erdogan a fost acuzată de președintele rus Vladimir Putin că este implicată în contrabanda cu petrol organizată de ISIS.

Citiți și:

Cine cumpără petrolul ISIS? Acuzații reciproce între Turcia și Rusia
Reuters: Tentativa de lovitură de stat din Turcia amenință lupta SUA împotriva Statului Islamic
Criză în Turcia. Cine este clericul Fethullah Gulen, „inamicul nr. 1” al lui Erdogan
Lovitură de stat eșuată în Turcia
Puci eșuat în Turcia | Autoritățile promit răzbunare


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri