Zece deputați polonezi au făcut Crăciunul în Parlament

Data publicării:
parlament Polonia
Getty Images

Zece deputați polonezi din partea opoziției au petrecut sărbătorile de Crăciun, sâmbătă și duminică, la Parlament, utilizând această formă de manifestație inedită în Polonia pentru a protesta față de politica promovată de conservatorii aflați la putere, pe care îi acuză de distrugere a democrației.

parlament Polonia
Foto: Gulliver/GettyImages

Sâmbătă, deputați din Platforma Civică (PO, centru-dreapta) și Nowoczesna (liberal), care ocupă hemiciclul forului legislativ, au servit împreună tradiționala masă poloneză de Crăciun, câteva dintre felurile de mâncare tipice acestui moment fiind oferite parlamentarilor chiar de susținătorii lor reuniți în fața clădirii.

De mai multe zile, câteva zeci de persoane au campat permanent în fața parlamentului de la Varșovia în ciuda temperaturilor de iarnă. Locuitorii capitalei poloneze le aduc protestatarilor mâncare și pături, precum și cărbune și lemne pentru a se încălzi, transmite Agerpres.

Mișcarea de protest a fost declanșată în urmă cu o săptămână împotriva încercării puterii de a restrânge drastic libertățile presei parlamentare.

După ce deputații din opoziție au blocat atunci tribuna, majoritatea conservatoare a mutat dezbaterile într-o altă sală, lipsind parțial opoziția de acces și punând mai multe proiecte la vot, dintre care și bugetul pe anul viitor.

Opoziția a considerat ilegal acest vot, organizat în condiții inedite.

Au urmat proteste de stradă, precum și blocarea pe timpul nopții a parlamentului de către manifestanți.

Partidul Lege și Justiție (PiS, la putere) a lăsat să se întrevadă o relaxare în ce privește problema libertății mass-media, dar rămâne ferm asupra altor decizii și consideră toate demersurile sale ca fiind în conformitate cu legea.

Opoziția intenționează să rămână la Parlament cel puțin până pe 11 ianuarie, dată care marchează începutul noii sesiuni a forului legislativ.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri