Zeci de focuri de armă la Copenhaga

Data publicării:
cafenea ciuruita

ACTUALIZARE 21:30 Poliția daneză anunță că atacul are un singur suspect. Poliția a difuzat pe Twitter o fotografie a suspectului surprinsă de camerele de supraveghere:

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Atacul a vut loc într-o cafenea din centrul capitalei daneze imediat după ce ambasadorul Franţei, prezent la eveniment îşi încheiase discursul despre libertatea de experesie şi Islam. Geamurile localului au fost ciuruite de gloanţe, iar martorii povestesc că au auzit cel puţin 30 de focuri de armă. Imediat s-a stârnit panica printre cei prezenţi în cafenea. Cu evenimentele de la Paris în memorie mulţi dintre cei prezenţi la dezbatere s-au adăpostit în camera frigorifică din incinta cafenelei. Bilanțul victimelor putea fi mult mai grav, dacă în imediata apropiere a localului nu s-ar fi aflat mai multe maşini de poliţie. Forţele de ordine au intervenit imediat ce au început să se audă împuşcăturile. Cu toate acestea, agresorul a reuşit să scape după ce ar fi furat o mașină de la o şoferiţă pe care ar fi ameninţat-o cu arma.

Ţinta atacului ar fi fost unul dintre artiştii care participa la eveniment. Suedezul Lars Vilks, un cunoscut desenator, are printre lucrări mai multe caricaturi ale profetului Mahomed. El a scăpat cu viaţă din incident, dar presa scrie că organizaţia teroristă Al Qaida În Irak a pus o recompensă de 150.000 de euro pe capul lui, viu sau mort.  


Mai multe persoane au fost rănite și una ucisă sâmbătă, după-amiază, la Copenhaga, după un atac armat asupra unui centru cultural unde se desfășura o dezbatere despre islamism și libertatea de exprimare, transmit agențiile internaționale de presă, citate de Agerpres.

Persoana ucisă este un civil, a confirmat poliția.

Din primele informaţii, și trei poliţişti au fost răniţi. Ambasadorul Franţei în Regatul Danemarcei, care participa la dezbatere, a scris pe Twitter că este în afara oricărui pericol. Franța a calificat incidentul drept „atac terorist”.

Potrivit martorilor, ar fi vorba despre doi atacatori care au tras nu mai puțin de 30 de focuri de armă. Atacatorii au reușit să fugă. Poliția spune că vorbeau în daneză și au fugit cu o mașină de culoare neagră. Ulterior, mașina a fost găsită abandonată.

Potrivit presei daneze, ţinta atacatorilor ar fi fost unul dintre artiştii care ţinea un discurs în cadrul evenimentului. Este vorba despre suedezul Lars Vilks, un cunoscut caricaturist, care are printre lucrări mai multe caricaturi ale profetului Mahomed. Presa scrie că artistul suedez nu a fost rănit în urma incidentului.

El îl portretizase în câine pe profetul Mahommed, în 2007, și de atunci caricaturistul era păzit, întrucât a fost amenințat. A primit mai multe amenințări cu moartea din partea unor grupări fundamentaliste islamice și i-a fost incendiată casa din sudul Suediei. Autorii acestui act, doi frați, au fost condamnați la doi și, respectiv, trei ani de închisoare.  

Dezbaterea de la cafeneaua Krudttoenden, intitulată „Artă, blasfemie și libertatea de expresie” era organizată de caricaturistul suedez.

Dezbaterea din cafenea s-a reluat după încheierea atacului.

„A fost la fel ca la Charlie Hebdo, doar că nu au reușit să intre” în clădire, a declarat ambasadorul Franței după atac. Potrivit unei militante Femen, și ea prezentă la dezbateri, în sală se aflau câteva zeci de persoane.

Acest atac are loc în contextul în care Europa şi Statele Unite se află în alertă antiteroristă după atentatele de la Paris, de la începutul anului, în urma cărora 17 oameni au murit. De atunci, în mai multe state europene au avut loc razii. Zeci de persoane bănuite că ar avea legături cu organizaţii teroriste au fost reţinute. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri