Zelenski îi cere cancelarului Germaniei să viziteze Kievul când Rusia sărbătoreşte Ziua Victoriei

Data actualizării: Data publicării:
olaf scholz declaratii de presa
Cancelarul german Olag Scholz. Foto: Profimedia Images

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut vineri cancelarului german Olaf Scholz să facă un „pas important” şi să viziteze Kievul pe 9 mai, data la care Rusia comemorează victoria Uniunii Sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial.

Vorbind prin intermediul unui translator pentru think tank-ul britanic Chatham House, Zelenski a lansat o ofensivă la adresa Rusiei, în special în legătură cu Mariupol, unde Kievul spune că încă se mai ascund civili în uzina siderurgică în ruină care se află sub asediu.

El i-a oferit o invitaţie lui Scholz, după ce relaţiile dintre cele două ţări au fost tensionate, după ce preşedintele german a fost împiedicat să viziteze Kievul luna trecută, scrie Reuters.

„Este invitat, invitaţia este deschisă, a fost de ceva timp”, a declarat Zelenski în cadrul unei videoconferinţe.

„Este invitat să vină în Ucraina, el poate face acest pas politic foarte important de a veni aici pe 9 mai, la Kiev. Nu vă explic semnificaţia, cred că sunteţi suficient de cultivaţi pentru a înţelege de ce”.

Ziua Victoriei, din 9 mai, este unul dintre cele mai importante evenimente naţionale din Rusia, o comemorare a sacrificiului sovietic făcut pentru a învinge Germania nazistă în ceea ce este cunoscut în Rusia ca Marele Război Patriotic.

În ceea ce priveşte Mariupol, portul strategic din sudul Mării Azov, Zelenski a declarat că situaţia de acolo echivalează cu o „tortură" şi că nu se pot purta discuţii cu Rusia dacă acei civili sau soldaţi sunt ucişi când ar fi putut fi eliberaţi.

Mariupol a suportat cel mai distructiv asediu din timpul războiului, iar uzină siderurgică Azovstal este ultima parte a oraşului care se află încă în mâinile luptătorilor ucraineni rămaşi.

„Ruşii nu cred că pot fi traşi la răspundere pentru crimele de război, deoarece au puterea statului nuclear”, a declarat Zelenski.

„Aceasta este cea de-a 72-a zi a războiului cu drepturi depline şi nu putem vedea încă niciun sfârşit al acestuia şi nu putem simţi nicio dorinţă din partea rusă de a-l încheia" a mai spus preşedintele Ucrainei.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri