UEFA mută finala Ligii Campionilor de la Sankt Petersburg la Paris drept pedeapsă pentru războiul pornit de Rusia în Ucraina

Data publicării:
„Având în vedere că occidentalii au condamnat acțiunii Rusiei în Ucraina, UEFA ar trebui să mute imediat finala Ligii Campionilor de pe stadionul Gazprom”. Foto: Profimedia Images
„Având în vedere că occidentalii au condamnat acțiunii Rusiei în Ucraina, UEFA ar trebui să mute imediat finala Ligii Campionilor de pe stadionul Gazprom”. Foto: Profimedia Images

UPDATE. În a doua zi de conflict militar între Rusia și Ucraina, forul fotbalistic european UEFA s-a reunit vineri de la ora 11:00 într-o ședință extraordinară, convocată joi, pentru a decide consecințele asupra fotbalului pe care le au evenimentele în evoluție de pe teritoriul ucrainean. 

S-a luat decizia ca orașul rusesc Sankt Petersburg să nu mai găzduiească finala Champions League, programată în 28 mai. Meciul programat pe 28 mai se va juca la Paris, pe arena Stade de France din Saint-Denis UEFA i-a mulțumit personal președintelui Franței, Emmanuel Macron, pentru suportul personal și angajamentul” de a găzdui finala în ceea ce forul continental numește o criză fără precedent”, notează BBC News.


Știrea inițială din 22 februarie 2022

Din cauza crizei din Ucraina și tensiunilor dintre Rusia și Occident, UEFA ar putea să schimbe locația finalei competiției de fontal UEFA Champions League din acest an, care ar urma să se dispute dispute în Rusia, pe stadionul Gazprom Arena, din Sankt Petersburg, pe 28 mai, scrie BBC News.

Rusia a trimis trupe în cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei și există temeri că este planificată o invazie totală a Ucrainei

Se așteaptă ca mai multe țări, inclusiv Marea Britanie, să introducă sancțiuni împotriva Rusiei ca răspuns la această mișcare.

În acest context, mai multe voci europene au subliniat că UEFA ar trebui să considere ca fiind foarte puțin probabil ca Rusia să mai găzduiască finala ediției din 2022 a Ligii Campionilor la fotbal.  

Fostul ministru britanic al sportului, Tracey Crouch, a declarat pentru BBC Sport că UEFA ar trebui să mute finala „imediat” într-o altă locație. „Având în vedere că occidentalii au condamnat acțiunii Rusiei în Ucraina, UEFA ar trebui să mute imediat finala Ligii Campionilor de pe stadionul Gazprom”, a declarat Crouch.

„UEFA monitorizează constant situația. Momentan, nu este în plan schimbarea locului de disputare al finalei”, a transmis organismul de conducere al fotbalului european printr-un comunicat oficial, citat de The Guardian

BBC Sport mai notează că data evenimentului nu va fi schimbată, iar o decizie ar urma să fie luată în cursul săptămânii viitoare, pentru că până în ziua finalei mai sunt doar 95 de zile.

O variantă ar fi stadionul Wembley din Londra. Însă încă nu există o decizie definitivă, pentru că în weekendul 27-29 mai sunt programate alte două meciuri de fotbal pe acest stadion.

Miza financiară este una uriașă. Finala Champions League aduce aproximativ 60 de milioane de euro orașului gazdă.

De asemenea, UEFA este în discuții cu echipele de fotbal Dinamo Kiev și Sporting Lisabona cu privire la disputarea meciului de optimile de finală ale Ligii Campionilor, care este programat să se joace în capitala Ucrainei pe 2 martie.

Este posibil ca alte meciuri ale competiției UEFA să fie mutate. Nu au mai rămas echipe din Ucraina în nicio altă competiție europeană în acest sezon, dar clubul rus Zenit St Petersburg este încă în Europa League și urmează să joace joi manșa secundă a meciului cu Real Betis din Spania. 

La nivel internațional, Rusia este programată să găzduiască meciul pe care în va juca împotriva Poloniei într-un meci de departajare pentru Cupa Mondială pe 24 martie. Dacă va câștiga, va înfrunta Suedia sau Republica Cehă pe 29 martie.

Ucraina este, de asemenea, în faza play-off-urilor Cupei Mondiale și va avea un meci împotriva naționalei Scoției. Dacă câștigă va juca fie cu Țara Galilor, fie cu Austria în încercarea de a se califica la turneul din Qatar.

Tensiunile în estul Ucrainei au escaladat început cu joia trecută, iar luni, președintele rus Vladimir Putin a ordonat trupelor ruse să intre în Lugansk şi Doneţk, după ce le-a recunoscut drept state independente.

Temerile cu privire la o invazie au crescut în ultimele luni, deoarece Rusia a adunat aproximativ 150.000 de militari de-a lungul granițelor cu Ucraina, potrivit estimărilor SUA.

„Boicotul politicienilor și oficialilor la Cupa Mondială de fotbal din 2018, găzduită de Rusia, a fost un mesaj prea blând adresat președintelui Putin, care nu a făcut nicio diferență semnificativă, așa că UEFA trebuie să adopte o poziție mult mai fermă, nu în ultimul rând pentru a asigura siguranța fanilor”, a mai spus Tracey Crouch.

Citește și: Zelenski ia în considerare ruperea relațiilor diplomatice ale Ucrainei cu Rusia

Al treilea an în care se schimbă planurile

Ar putea fi al treilea an consecutiv în care finala Ligii Campionilor nu se desfășoară conform planului stabilit. În 2020, din cauza pandemiei de Covid-19, fazele eliminatorii din Champions s-au jucat într-o singură manșă, în cadrul unei turneu găzduit de Lisabona. Finala dintre Bayern și PSG, 1-0, s-a disputat pe „Estadio da Luz”, stadionul Benficăi, deși era programată inițial să se dispute pe „Ataturk”, din Istanbul.

În 2021, finala ar fi trebuit să se joace din nou pe stadionul din Turcia, dar a fost mutată în ultimul moment pe „Dragao” din Porto. Cluburile engleze Chelsea și Manchester City s-au calificat în ultimul act, dar guvernul britanic trecuse Turcia pe lista roșie din cauza pandemiei de Covid, astfel că suporterii englezi nu ar fi putut să călătorească la Istanbul, iar UEFA a decis ca finala să se joace din nou în Portugalia.

De data aceasta mutarea s-ar face din cauza unui posibil război.

Citește și: Ucraina: Decretele prin care Rusia recunoaște independența Donețk și Lugansk sunt identice cu cele privind Abhazia și Osetia de Sud

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri