Uitați în Sudan. Un britanic a fost împușcat, iar soția sa a murit de foame. Ei nu au fost evacuați, deși locuiau lângă ambasadă

Data actualizării: Data publicării:
Nori de fum de ridică din zona aeroportului din Khartoum, Sudan, pe 16 aprilie 2023.
Cuplul de britanici nu a fost inclus în grupul persoanelor evacuate din ambasada Marii Britanii din Sudan. Foto: Profimedia Images

Un cetățean britanic din Sudan a fost împușcat de lunetiști de trei ori, iar soția sa a murit de foame după ce nu au fost incluși în grupul persoanelor evacuate din ambasada acestei țări, chiar dacă locuiau peste drum, scrie BBC.

Abdalla Sholgami, de 85 de ani, și soția sa, Alaweya Rishwan, care avea 80 de ani, locuiau la "patru pași" de ambasada Marii Britanii din Khartoum, spun nepoții cuplului.

Aceștia au făcut apel în mod repetat să fie evacuați, încă de la începutul războiului civil, dat fiind că, în zona ambasadelor în care locuiau, schimbul de focuri era foarte intens.

Însă când militarii britanici a venit să preia angajații ambasadei, cei doi nu au fost incluși printre persoanele evacuate.

"Am fost informată că au venit 100 de soldați să evacueze personalul diplomatic. Nu au putut să traverseze strada? Sunt foarte dezamăgită", spune Azhaar, nepoata lui Abdalla Sholgami.

Cuplului de octogenari i s-a transmis să se prezinte pe cont propriu la o bază aeriană aflată la 40 de kilometri de capitala Khartoum, pentru a fi evacuați. Însă din cauza schimbului de focuri din zonă, cei doi au rămas blocați în casă.

În cele din urmă, Abdalla Sholgami s-a aventurat să iasă din casă. Acesta a fost împușcat de lunetiști de trei ori - în mână, piept și în spate. Pentru că nu existau spitale deschise în zonă, bărbatul a fost dus la un membru de familie aflat în altă parte a orașului.

Abdalla Sholgami a supraviețuit rănilor și a fost trimis, ulterior, în Egipt, unde este acum internat.

Soția sa, însă, care a rămas în casa aflată lângă ambasadă, a murit de sete și de foame. Trupul ei a fost găsit de un mebru al ambasadei Turciei, aflată în apropiere. Cadavrul este în continuare în casă, neîngropat.

"Ce s-a întâmplat cu bunicii mei este o crimă împotriva umanități, nu doar din partea FSR (paramilitarii din cadrul Forţelor de susţinere rapidă n.r.), nu doar din partea armatei sudaneze, dar și din partea ambasadei britanice, pentru că ei erau singurii care puteau preveni această tragedie", a declarat nepoata cuplului.

Ministerul britanic de Externe a recunoscut că acest caz este "extrem de trist" însă a comunicat că "posibilitatea noastră de a oferi asistență este foarte limitată pentru că nu putem oferi suport în persoană în interiorul Sudanului".

Instituția a adăugat că "Marea Britanie și-a asumat un rol fruntaș în eforturile diplomatice de a aduce pacea în Sudan".

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri