Un alpinist a primit jumătate dintr-o comoară de pietre prețioase găsite pe Mont Blanc

Data actualizării: Data publicării:
alpinist care escaladeaza mont blanc
Un alpinist care a descoperit pe Mont Blanc o comoară de pietre prețioase a primit jumătate din nestemate Foto: Profimedia Images

Un alpinist care escaladând Mont Blanc, în Franța, a dat peste o comoară de smaralde, rubine și safire îngropate de zeci de ani, a primit jumătate din pietrele prețioase pe care le găsise într-o cutie. Alpinistul, al cărui nume nu a fost dezvăluit, descoperise nestematele în 2013 și a fost lăudat după ce a predat cutia poliției, așa cum prevede legea franceză.

Cutia aparținuse, cel mai probabil, unei persoane aflate la bordul unui avion indian care s-a prăbușit în munți în urmă cu o jumătate de secol, relatează BBC.

Acum, el a fost recompensat cu jumătate din comoara formată din sute de pietre prețioase, iar autoritatea locală din Chamonix a luat cealaltă jumătate, după ce în prealabil a încercat - fără succes - să dea de familia proprietarului din India.

Pietrele prețioase au fost împărțite în două părți egale, evaluate la aproximativ 150.000 de euro fiecare, a declarat primarul din Chamonix, Eric Fournier. El l-a lăudat pe alpinist pentru „integritatea” de care a dat dovadă în predarea descoperirii sale la poliție, scrie Mediafax.

Două avioane Air India s-au prăbușit pe Mont Blanc

Două avioane Air India s-au prăbușit pe Mont Blanc, primul în 1950, provocând moartea a 48 de persoane. În 1966, un al doilea zbor operat de compania națională indiană a lovit muntele, cu 117 persoane la bord.

Oficialii cred că pietrele prețioase provin probabil din zborul din 1966, care se afla pe ruta Mumbai - New York când s-a prăbușit. De atunci, pe munte au fost găsite rămășițe umane, precum și bagaje aparținând celor aflați la bord. În 2012, a fost găsită o geantă cu corespondență diplomatică din India. Geanta conținea ziare, calendare și o scrisoare personală datată 1966.

Fizicianul Homi J. Bhabha, cunoscut drept „părintele” programului nuclear indian, s-a numărat printre cei care au pierit în accidentul din 1966.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri