Un american a plecat să lupte în Ucraina, dar a dezertat la ruși. Foștii lui colegi spun că l-au dat afară pentru că era iresponsabil

Data actualizării: Data publicării:
dezertor
Un american a plecat să lupte în Ucraina, dar a dezertat la ruși. Sursa: captură video

Când Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut, zeci de luptători străini s-au adunat pentru o apăra. Printre aceștia s-a numărat și John McIntyre, un veteran american de 25 de ani poreclit Johnny Alabama - sau Bama - de către camarazii săi care s-au alăturat Legiunii Internaționale de Apărare Teritorială a Ucrainei, relatează Business Insider.

Înregistrări video de atunci îl arată pe american printre luptătorii în uniformă strigând „Trăiască Ucraina” și „Du-te naibii, Rusia”. Apoi a schimbat tabăra.

În februarie 2023, McIntyre stătea într-un restaurant din Moscova și vorbea cu un jurnalist de la televiziunea rusă controlată de stat RT despre decizia sa de a dezerta din Ucraina în Rusia.

McIntyre este primul luptător străin despre care se știe care a trecut liniile inamice pentru a se alătura Rusiei. În interviul pentru RT, el a susținut că a plecat de la început în Ucraina cu intenția de a dezerta.

Dar doi voluntari care au lucrat direct cu McIntyre au declarat pentru Insider că acesta era o persoană instabilă și iresponsabilă, care a făcut ravagii în Ucraina și a fost dat afară din legiune înainte de a decide să dezerteze.

Ei au povestit că, cel puțin o dată, McIntyre a băut excesiv alcool în timpul luptei și a urinat într-un vehicul al armatei și a deteriorat posturile de pază ucrainene. În cele din urmă, i s-a interzis să folosească arme, deoarece a fost considerat un pericol pentru sine și pentru alții.

Malcolm Nance, un fost ofițer al Marinei SUA și expert în combaterea terorismului, care s-a alăturat Legiunii Internaționale a Ucrainei în primele zile ale războiului, spune că McIntyre a provocat probleme încă de la început.

„Bama este un personaj extrem de instabil. Îi spuneam nebun cu N mare”, adaugă el.

McIntyre este originar din Mobile, Alabama, a urmat liceul Lincoln County din Lafayette, Tennessee, apoi a intrat în pregătire militară la Fort Bliss, Texas.

El a servit în armata SUA ca infanterist din iunie 2015 până în august 2017, dar nu a fost niciodată trimis în teatre de operații, a declarat Madison Bonzo, purtătorul de cuvânt al armatei americane, pentru Insider. Acesta nu a spus însă în ce condiții a plecat acesta din armată.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri