Un american care a ucis un polițist a fost executat în Texas. Este a patra execuție, într-o lună

Data publicării:
executat dupa ce a ucis un politist
Americanul, condamnat la moarte pentru că a ucis un polițist, a fost executat. Foto: captură video YouTube

Wesley Ruiz, un bărbat hispanic în vârstă de 43 de ani, a primit injecţia letală în penitenciarul Huntsville, informează Agerpres care citează France Presse. Procesul bărbatului a durat circa 15 ani, timp în care avocații apărării au invocat autoapărarea. Au susținut, de asemenea, că pedeapsa capitală s-a bazat pe elemente ''rasiste'' şi pe ''stereotipuri în mod clar ostile hispanicilor''.

''Sunt pregătit să plec'', a declarat Wesley Ruiz înainte de injecţia letală. El este al patrulea condamnat executat în Statele Unite de la începutul acestui an.

În 2007, la Dallas, el a fost urmărit de poliţişti, care bănuiau că vehiculul său fusese implicat într-o crimă. În timpul urmăririi, Ruiz a tras un foc de armă către un poliţist care încerca să spargă un geam al maşinii. Glonţul l-a ucis pe ofiţerul de poliţie.

Wesley Ruiz a dat asigurări, în faţa instanţei, că se temea pentru viaţa sa şi că a tras într-un gest de ''autoapărare'', notează presa locală. Juraţii s-au pronunţat totuşi pentru pedeapsa capitală.

În anii următori, avocaţii au contestat de mai multe ori sentinţa, însă fără succes.

Odată cu apropierea datei execuţiei, avocaţii apărării au introdus o cerere de urgenţă, susţinând că, în evaluarea gradului de periculozitate al lui Wesley Ruiz, juraţii s-au bazat pe elemente ''rasiste'' şi pe ''stereotipuri în mod clar ostile hispanicilor'' .

Contestaţiile apărării au fost respinse în primă instanţă, în apel şi ulterior cazul a fost trimis la Curtea Supremă a SUA.

Wesley Ruiz se alăturase unei proceduri intentate de mai mulţi condamnaţi la moarte în Texas, care acuză serviciile penitenciare din acest stat că lasă să expire termenul de prescriere a substanţelor letale utilizate pentru execuţii, ceea ce în opinia lor riscă să cauzeze suferinţe ilegale, în contextul în care Constituţia Statelor Unite interzice ''pedepsele inumane''.

Autorităţile au dat asigurări că stocurile lor de pentobarbital nu prezintă probleme.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri