Un an de la puciul eșuat din Turcia. Ambasador: Ne doare că SUA nu răspund mai repede apelului nostru în privința lui Gulen

Data publicării:
ambasadorul turciei

În noaptea de 15 iulie de anul trecut, televiziunile din Turcia transmiteau imagini care îngrozeau lumea. Clădirea Parlamenului de la Ankara era bombardată, iar pe străzile din Istanbul militarii trăgeau în oameni. Avea loc o tentativă de lovitură de stat, care s-a soldat cu un eşec. Preşedintele Recep Erdogan a profitat de situaţia creată şi a dispus măsuri dure pentru pedepsirea vinovaţilor. Mai mult, a organizat chiar şi un referendum în urma căruia transformat ţara dintr-o democraţie parlamentară într-o republică prezidenţială. Cristina Cileacu a stat de vorbă despre toate acestea cu ambasadorul Turciei la București, Koray Ertaș.

Cristina Cileacu: În acest an de după tentativa de lovitură de stat, preşedintele dvs a câştigat foarte multă putere şi cuvântul pe care îl foloseşte acum comunitatea internaţională când se referă la Turcia este autocraţie. Este Turcia o ţară divizată acum, dacă luăm în calcul şi rezultatul de la referendumul care i-a permis preşedintelui să aibă mai multă putere?

E.S. Koray Ertaş - ambasadorul Turciei în România: Depinde cum descrii diviziune, pentru că poţi citi rezultatul referendumului şi ca pe o funcţionare clară a democraţiei din Turcia. Cam 48% din populaţie a spus „nu” şi a fost un mediu clar de discuţii înainte de referendum. Preşedintele a fost recent întrebat de media despre faptul că se spune că Turcia este o dictatură şi că suntem astfel etichetaţi. Răspunsul lui a fost că îi invită să se uite în dicţionar să vadă ce înseamnă. Suntem mândri să fim singura democraţie din lumea majoritar musulmană şi pentru că suntem mândri suntem şi hotărâţi să o protejăm şi încercăm asta în faţa ameninţărilor diverse, atât interne, cât şi externe.

Cristina Cileacu: Fethullah Gulen, arhitectul tentativei eşuate de lovitură de stat, este încă în SUA. De ce? Nu sunt dovezile prezentate americanilor suficient de solide?

E. S. Koray Ertaş - ambasadorul Turciei în România: Prietenii noştri americani ne spun că procesul se derulează după procedurile obişnuite, le-am trimis dovezi concrete, cutii pline cu documente au plecat spre SUA, este un dialog constant între ministerele noastre de justiţie şi autorităţile relevante, deci procesul este în derulare. Bineînţeles că ne doare, pentru că în calitate de aliaţi ai SUA ne aşteptam ca autorităţile din SUA să răspundă mai rapid apelului nostru, să grăbească procesul şi să-l extrădeze pe liderul acestui grup, pentru că el îşi continuă activităţile acolo, apare la televiziuni şi ţinteşte spre ţara noastră.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri