Un astronaut NASA a revenit acasă de pe Stația Spațială Internațională cu o capsulă rusescă Soyuz

Data actualizării: Data publicării:
Russian Cosmonaut Hands Over Space Station Command to NASA Astronaut
Deşi oamenii de pe Terra au probleme, ISS a rămas un „simbol al cooperării”. Foto: Profimedia Images

În contextul tensiunilor accentuate dintre Rusia şi ţările occidentale, mai ales SUA, din cauza războiului din Ucraina, un cosmonaut rus a predat comanda Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) unui astronaut american. Totodată, un alt astronaut american și doi cosmonauți ruși au părăsit împreună Stația Spațială Internațională (ISS) la bordul unei capsule Soyuz.

Cosmonautul rus Anton Shkaplerov a predat comanda ISS colegului său american Thomas Marshburn într-o ceremonie care a avut loc marţi şi la care au participat toţi membrii echipajului, conform imaginilor transmise în direct de NASA.

Deşi oamenii de pe Terra au probleme, ISS a rămas un „simbol al cooperării”, a declarat Anton Shkaplerov într-un scurt discurs. Vorbind în limba engleză, cosmonautul rus a numit stația spațială internațională și „un simbol al prieteniei, cât și un simbol al viitorului explorării în spațiu”, mulțumind în același timp „fraților și surorilor din spațiu”. Shkaplerov l-a lăudat pe Marshburn, spunând că va fi un „comandant profesionist al ISS”.

Thomas Marshburn i-a mulţumit şi a spus că pentru el este „o onoare şi un privilegiu” să devină comandantul ISS.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Thomas Marshburn a ajuns la bordul ISS în noiembrie 2021 alături de colegii lui americani Raja Chari şi Kayla Barron şi de astronautul german Matthias Maurer. 

Anton Shkaplerov a revenit pe Terra miercuri la bordul unei capsule ruseşti Soyuz, alături de cosmonautul rus Piotr Dubrov şi de astronautul american Mark Vande Hei, potrivit Washington Post.

Zona de aterizare a fost la aproximativ 400 km la nord-est de instalația de lansare spațială a Rusiei de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan, notează Agerpres. 

Un record pentru americani

Invazia rusă în Ucraina, lansată pe 24 februarie, a suscitat îndoieli privind viitorul misiunilor spaţiale în care este implicată Rusia, ţară împotriva căreia Statele Unite şi aliaţii lor au impus sancţiuni dure şi măsuri ca represalii.

Speculaţiile potrivit cărora Mark Vande Hei ar fi putut să nu revină pe Terra la bordul vehiculului rusesc din cauza tensiunilor dintre cele două ţări au fost vehement negate de ambele tabere.

Mark Vande Hei şi Piotr Dubrov au sosit împreună pe ISS pe 9 aprilie 2021. 

În timpul şederii sale pe staţia spaţială, Vande Hei, în vârstă de 55 de ani, a doborât recordul deţinut de Scott Kelly pentru cea mai lungă şedere în spaţiu a unui astronaut american, 341 de zile consecutive.

Aterizarea pe Terra marchează pentru pentru astronautul NASA Mark Vande Hei sfârșitul unei misiuni triumfale, ale cărui 355 de zile în spațiu au stabilit un nou record pentru cel mai lung zbor spațial.

profimedia-0674009451
Capsula spațială Soyuz MS-19 care transportă echipajul Stației Spațiale Internaționale format din cosmonauții ruși Piotr Dubrov și Anton Shkaplerov și astronautul NASA Mark Vande Hei aterizează pe pământ pe 30 martie 2022. Foto: Profimedia Images

Cooperarea SUA-Rusia rezistă în spațiu

Întoarcerea sa în siguranță, împreună cu omologii săi ruși, servește, de asemenea, ca un simbol puternic al parteneriatului, pe fondul tensiunilor crescute dintre SUA și Rusia din cauza războiului din Ucraina, tensiuni care au scos la suprafață întrebări persistente cu privire cât de mult mai poate rezista relația în spațiu între cele două state. 

De când a început invazia sângeroasă a Rusiei, în urmă cu mai bine de o lună, NASA a susținut cu fermitate că ISS funcționează normal și că relația ei de peste 20 de ani cu agenția spațială rusă nu a fost afectată de conflictul început de Vladimir Putin.

NASA a desfășurat o echipă de aproximativ 20 de membri ai personalului în Kazahstan pentru a-l recupera pe Vande Hei, care a fost apoi transportat cu un elicopter către o aeronavă aflată pe o pista de zbor din apropiere. Astronautul american a zburat înapoi la Houston pentru a se reuni cu prietenii și familia. 

De altfel, echipele ruse și americane au părut că lucrează bine împreună în efortul de a-i recupera pe cei trei astronauți, lucru pe care l-au făcut de multe ori înainte de-a lungul parteneriatului lor în spațiu.

NASA a spus că nu poate opera stația fără rușii, pentru că aceștia furnizează propulsia care permite ISS să-și mențină orbita și să manevreze atunci când este nevoie. La rândul său, Rusia are nevoie de NASA, deoarece agenția spațială americană asigură energie segmentului rus al stației.

Amenințările ruse și tonul moderat al americanilor 

Dmitri Rogozin, șeful agenției spațiale ruse, a desfășurat în ultimele săptămâni o campanie de amenințări la adresa NASA, spunând că Rusia ar putea renunța la parteneriatul spațial și, fără capacitatea ei de a sprijini ISS, Stația ar putea să se prăbușească pe Pământ. 

La rândul lor, oficialii NASA au făcut tot posibilul pentru a păstra un ton profesionist, concentrându-se în special pe menținerea echipajelor în viață în spațiu.

NASA a spus în repetate rânduri că cele două agenții spațiale lucrează bine la nivel operațional și că misiunile spațiale continuă să treacă dincolo de geopolitică. 

În ciuda retoricii uneori aspre venite din Rusia, administratorul NASA Bill Nelson a spus că este concentrat pe acțiunile rușilor implicați direct în gestionarea ISS. 

Când Rusia a zburat către ISS, iar un echipaj format din trei cosmonauți a andocat la începutul acestei luni, Nelson a spus că momentul a reprezentat un semn „că rușii sunt încă implicați în Stația Spațială Internațională”.

cosmonauti rusi
Cosmonauții ruși care au ajuns vineri pe SSI au purtat costume în culorile drapelului ucrainean. Foto: captură Roscosmos TV

Înainte să plece de pe ISS, cosmonautul rus Anton Shkaplerov a glumit marți chiar în legătură cu satelitul pe care Rusia l-a aruncat în aer anul trecut cu o rachetă, împrăștiind resturi pe orbita Pământului, care amenințau să lovească Stația Spațială Internațională.  „Din păcate, am avut câteva situații de urgență, dar nu chiar periculoase. Este ca și cum unii sateliți ar încerca să ne omoare, dar lucrăm împreună foarte mult să evităm asta”, a spus fostul comandant de pe ISS.

Astronauții și cosmonauții s-au îmbrățișat, așa cum este obișnuit printre membrii echipajului care vin și pleacă de pe ISS. Imaginile echipajelor care se îmbrățișează și își doresc bine unul altuia au fost în contrast puternic cu retorica dură a politicienilor și cu imaginile orașelor ucrainene bombardate și arse, în timp ce milioane de refugiați fug din calea războiului.

Dar ISS a fost întotdeauna menită ca un instrument de diplomație la fel de mult ca un laborator pentru știință și explorare, o modalitate prin care Statele Unite și Rusia să lucreze împreună după sfârșitul Războiului Rece.

NASA speră că această colaborare va continua. A investit peste 100 de miliarde de dolari în stație și acum are un parteneriat cu compania privată SpaceX pentru a asigura transportul regulat al echipajului american către și de la stație.

Casa Albă a declarat recent că va prelungi durata de viață a ISS, care a fost ocupată continuu de mai bine de 20 de ani, până în 2030. Rusia, totuși, s-a angajat să ducă astronauți pe ISS doar până în 2024. Recent, Rogozin a declarat că țara sa va „monitoriza îndeaproape acțiunile partenerilor noștri americani și, dacă aceștia vor continua să fie ostili, vom reveni la problema existenței Stației Spațiale Internaționale”.

În timp ce se afla încă pe ISS, astronautul Vande Hei, un colonel în retragere din armată americană, care a servit și în războiul din Irak, a declarat că s-a împrietenit cu omologii săi ruși și a precizat într-un interviu din luna ianuarie pentru CBS News că aceștia „sunt ființe umane minunate”. „Cred cu siguranță că stația spațială și cooperarea noastră cu rușii aici în mod special sunt un semn grozav al succesului pe care îl putem avea atunci când ajungem să ne cunoaștem și să facem lucruri care să consolideze cooperarea, mai degrabă decât să găsim puncte de vedere diferite care să ne conducă spre conflict", a notat Mark Vande Hei. 

Citește și: Stația Spațială Internațională se va prăbuși în Pacific, în 2031

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri