Un avion pare că se prăbușește, deși se află la 10.000 de metri de sol. Cine bruiază semnalul GPS folosit de avioanele civile și de ce
Data actualizării: Data publicării:
În ultimul timp, au fost raportate tot mai multe incidente în care instrumentele de bord ale avioanelor de pasageri au indicat informații eronate din cauza bruierii semnalului GPS. Foto: Shutterstock
Sistemul GPS, pe care ne bazăm aproape în fiecare zi când mergem cu mașina sau cu avionul, este vulnerabil. În timpul războiului din Ucraina, ambele părți au căutat să bruieze semnalul GPS pentru a se proteja de miile de drone ucigașe care au umplut cerul. Dar zonele de război nu sunt singurele locuri unde sistemele GPS sunt perturbate – avioanele de pasageri din toată lumea sunt și ele din ce în ce mai afectate, relatează Sky News.
Dacă ai zburat în estul Europei sau ai mers în vacanță în Cipru, este posibil ca avionul cu care ai călătorit să fi întâmpinat probleme cu semnalul GPS fără ca tu să știi.
Sursa principală a acestor interferențe pare să fie Kaliningrad, mica exclavă rusească dintre Polonia și Lituania.
Bruiajul semnalului GPS este problematic, dar piloții se pot descurca folosind sisteme de navigație alternative, a explicat pilotul finlandez Akeli Meskanen.
Alte persoane din comunitatea aviației cred, însă, că problema este mult mai gravă și că impactul va fi tot mai mare pe măsură ce tehnicile de bruiaj devin tot mai sofisticate.
Jamming vs. spoofing - principalele metode de perturbare a sistemelor GPS
Există două tipuri principale de perturbare a sistemelor GPS: bruiaj (jamming) și falsificarea semnalului (spoofing). Prima metodă copleșește sistemele de navigație și le face să nu mai funcționeze normal. A doua metodă este și mai periculoasă întrucât trimite semnale GPS false care pot păcăli sistemele de localizare a avioanelor astfel încât acestea să indice că aeronavele sunt la sute sau mii de kilometri depărtare de locul în care ele se află cu adevărat.
Anul trecut, au fost de șase ori mai multe incidente de spoofing decât cu un an înainte.
„Începe când ajungi la 1.500 de metri deasupra solului”, a explicat pilotul Akseli, care de obicei zboară avioane Airbus A320 sau A330 pentru compania aeriană Finnair din aeroportul Helsinki.
Sursa principală a acestor interferențe care afectează tot mai des avioanele de pasageri pare să fie Kaliningrad, mica exclavă rusească dintre Polonia și Lituania. Foto: Profimedia Images
Din cauza atacurilor de tip spoofing, avionul ar putea emite avertismente de tipul celor care se declanșează doar atunci când aeronava se află prea aproape de sol, chiar dacă aceasta este în realitate foarte departe de pământ.
Falsificarea semnalului GPS este mai periculoasă decât bruierea lui întrucât avionul primește informații false, „iar asta poate corupe anumite sisteme”, a spus și pilotul Sean Fitzpatrick.
„Am crezut că sunt cu 300 de kilometri mai la nord – în Siria”
Cel mai recent, pilotul a avut de-a face cu o astfel de situație în timp ce zbura un avion Boeing 747 în spațiul aerian al Arabiei Saudite în apropiere de granița cu Iordan.
„Dintr-o dată, GPS-ul a primit semnale corupte din cauza spoofing-ului și am crezut că sunt cu 300 de kilometri mai la nord – în Siria”, a povestit Fitzpatrick. „Așa că pilotul automat a început să corecteze [direcția] mai la stânga.” Avionul a început să își schimbe direcția și pilotul nu știa ce se întâmplă.
„Dacă nu ești pe fază, avionul începe să vireze înspre zone în care nu vrei să te deplasezi”, a mai spus Fitzpatrick.
Cu doar „câteva excepții”, falsificarea semnalelor GPS se produce în urma acțiunii unor actori statali din cauza conflictelor regionale, potrivit OPS Group, o organizație ce reunește diverse persoane din industria aviației.
Cercetătoarea Noah Sylvia, de la institutul britanic RUSI, a spus că există dovezi clare că perturbarea semnalului GPS vine dinspre Kaliningrad. Când bruiajul are loc în restul Rusiei, acest lucru se întâmplă de obicei pentru a perturba misiunile dronelor de atac lansate de Ucraina care țintesc baze militare și rafinării de petrol de pe teritoriul rusesc.
Situația din Kaliningrad, însă, este diferită. „Nu există niciun scop defensiv întrucât Kaliningrad nu este atacat”, a spus Sylvia. „În schimb, este o metodă ușoară pentru Rusia să își arate nemulțumirea față de restul regiunii. Afectează cu adevărat țările baltice, Finlanda și Polonia.”
„Rusia a investit masiv în războiul electronic. Occidentul nu are astfel de capacități”
O altă zonă unde semnalul GPS este bruiat în continuu este Coridorul Suwalki – numele dat zonei de aproximativ 65 de kilometri care desparte Kaliningrad de Belarus.
„Rusia a investit masiv în războiul electronic în ultimele decenii. Occidentul nu are astfel de capacități în număr atât de mare, așa că mă îndoiesc că Occidentul ar putea face așa ceva”, a spus Sylvia.
Din cauza bruiajului GPS, au fost cazuri în care piloții erau alertați că avionul se apropie prea mult de sol când, de fapt, aeronava se afla la mii de metri altitudine. Foto: Profimedia Images
În martie 2024, ministrul britanic al apărării de la acea vreme, Grant Shapps, se întorcea din Polonia atunci când semnalul GPS din avionul său a fost bruiat în apropiere de Kaliningrad. Telefoanele mobile nu se puteau conecta la internet, iar piloții au fost nevoiți să folosească metode alternative pentru a-și da seama care sunt coordonatele reale ale avionului.
O lună mai târziu, Estonia a acuzat Rusia de încălcarea regulilor internaționale privind spațiul aerian din cauza bruierii semnalului GPS, care a forțat Finnair să suspende toate zborurile spre aeroportul Tartu din Estonia.
Bruierea semnalelor GPS a fost raportată și în Marea Neagră, în special în preajma porturilor rusești
„Rusia știe că dronele ucrainene provoacă haos în infrastructura sa energetică și singurul mod generalizat în care poate aborda problema este să bruieze masiv semnalul GPS”, a spus analistul militar și fostul pilot al forțelor aeriene britanice Sean Bell.
Ucraina a recunoscut că a apelat la perturbarea sistemului GPS pentru a încerca să împiedice atacurile aeriene ale Rusiei. Bruierea semnalelor GPS a fost raportată și în Marea Neagră, în special în preajma porturilor rusești.
Israelul folosește tehnicile de spoofing pentru a afecta precizia muniției mai ieftine folosite de Hezbollah și Hamas care este ghidată prin GPS, potrivit lui Sylvia. „Dacă este o dronă, aceasta s-ar putea arunca asupra unei ținte când ținta nu este acolo.”
Armata sud-coreeană a transmis că una dintre dronele sale s-a prăbușit în noiembrie din cauza bruiajului venit din Coreea de Nord. Drona zbura la 600 de metri deasupra solului, însă o eroare i-a făcut pe operatorii dronei să creadă că se află la 3.000 de metri altitudine și aparatul s-a prăbușit în timp ce cobora pentru a se pregăti de aterizare.