Un băiat nu a fost primit la școală timp de 3 ani pentru că avea părul prea lung

Data publicării:
tanar cu dreadlocks fotofrafiat din spate
Un băiat nu a fost primit la școală timp de 3 ani pentru că avea părul prea lung. Foto: Profimedia

Ani de zile, Alli Nansolo s-a întrebat dacă să-l tundă sau nu pe fiul său. Deși nu este o cerință legală în Malawi, o politică nescrisă aplicată în școlile publice cere ca elevii să aibă părul scurt, iar Ishmael nu a fost primit la școală cauza părului său, relatează CNN.

Nansolo nu și-a permis să-și trimită fiul la o școală privată din cauza veniturilor sale modeste de croitor. Dar să-i taie părul lui Ishmael, care poartă dreadlocks, un simbol important al religiei Rastafariene, era de neconceput.

„Rastafari este un mod de viață spiritual.
Să ai dreadlocks este ca și cum te-ai angaja în fața celui mai înalt creator că îl vei sluji fără a-i nega legile sau poruncile”, a spus Nansolo pentru CNN.

M-am simțit oprimat”, a spus Nansolo, după ce fiul său nu a fost primit la școală. El a vorbit și cu un oficial de la Ministerul Educației, dar și acesta l-a sfătuit să-l tundă pe Ishmael pentru a putea merge la școală.

Bărbatul decis să ia măsuri legale împotriva Ministerului Educației, împreună cu un grup de părinți.

„Am fost la Asociația Femeilor Avocate din Malawi pentru a cere ajutor. Asociația a acceptat și am mers în instanță în noiembrie 2017”, a spus el.

Timp de trei ani, Ishmael, pe atunci în vârstă de 15 ani, nu a putut merge la școală. Apoi, în 2020, Înalta Curte din Malawi a emis un ordin provizoriu prin care obliga școlile publice să-l înscrie pe Ihsmael pe și alți copii rastafarieni, până la o decizie finală.

A fost o victorie legală care a marcat o piatră de hotar pentru comunitatea estimată de 15.000 de rastafarieni din Malawi, potrivit lui Nansolo.

Cu toate acestea, decizia temporară nu a abordat problema mai largă a discriminării cu care se confruntă aproximativ 1.200 de elevi afectați, a declarat avocatul lor, Chikondi Chijozi, pentru CNN.

„Am văzut un număr de copii rastafarieni admiși în școli publice, dar încă au fost raportate cazuri în care copiilor comunității Rastafari li s-a refuzat admiterea în școlile guvernamentale, iar părinții lor au fost forțați să meargă la școală cu ordinul Înaltei Curți”, a spus Chijozi.

După un proces care a durat șase ani, Înalta Curte din Malawi a pronunțat o hotărâre de referință pe 8 mai.

Instanța a hotărât că este ilegal să se solicite elevilor, inclusiv copiilor rastafarieni, să-și tundă părul înainte de a fi înscriși în școlile publice.

Hotărârea a intrat în vigoare imediat, dar guvernul are termen până pe 30 iunie să emită o declarație la nivel național care obligă școlile să-i accepte pe toți copiii cu dreadlocks.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri