Un britanic capturat de ruși la Mariupol a fost folosit de Kremlin pentru clipuri de propagandă difuzate pe televiziunea rusă

Data actualizării: Data publicării:
bărbat în hanorac verde cu o rană pe frunte
Aslin se afla printre soldații care apărau orașul Mariupol. Foto: Captură Twitter/@ladbible

Familia unui britanic care ar fi fost capturat de armata rusă în timp ce lupta în războiul din Ucraina a descris imaginile cu acesta în captivitate drept “propagandă” și l-a implorat pe Vladimir Putin să-l trateze cu umanitate, scrie The Guardian. Imaginile care au apărut pe posturile TV îl arată pe Aiden Aslin, în vârstă de 28 de ani, din Nottinghamshire, plimbat în cătușe și având o rană de tăietură pe frunte.

Aslin, despre care se crede că lupta alături de soldați ucraineni, a transmis familiei sale cu mai multe zile în urmă că nu mai are de ales decât să se predea, pentru că grupul alături de care lupta nu mai avea muniție și arme. Ulterior, după ce a fost capturat, rușii au făcut publice materiale video cu acesta în care apare vizibil tulburat și repetă propaganda obișnuită a Kremlinului:

„Am luptat la început, când Ucraina era de partea bună, dar apoi am văzut că nu iau deciziile corecte care să încheie războiul – un bun exemplu este că nu au vrut să negocieze pentru sfârșitul războiului. Când președintele Putin a semnat legea pentru a recunoaște Donbas ca independent, Ucraina a primit opțiunea de a renunța la Donbas, iar Zelenski a spus nu. După asta, mi-am dat seama că Ucraina nu este de partea bună pentru că au început acest război”, spune Aslin în filmările rușilor.

Bunica lui Aslin, Pamela Hall, a spus, vineri: „E propagandă. Ucraina este țara lui adoptivă. Este logodit cu o femeie ucraineană, locuiesc împreună. Urma să se căsătorească luna aceasta și discutau să facă o casă împreună, cu copii și, în cazul meu, nepoți”.

Ang Wood, mama lui Aslin, a cerut Kremlinului să-l trateze pe fiul ei ca pe un prizonier de război în acord cu legislația internațională. De asemenea, a cerut guvernului britanic „să-l dea jos pe Putin”.

„M-a sunat și mi-a spus că nu mai au arme cu care să lupte. Îl iubesc pe fiul meu, el este eroul meu. Au luptat cu înverșunare. Boris (n. red. – Johnson) trebuie să-l dea jos pe Putin”, a spus Wood.

Ea spune că l-a recunoscut pe fiul ei din imaginile care au apărut pe televiziunea rusă prin tatuajele distinctive pe care le avea pe corp - „Este Aident, sunt sigură, el este. Sunt distrusă”.

„Putin trebuie să respecte Convenția de la Geneva. Aiden este un membru al Forțelor Armate Ucrainene și, prin urmare, este un prizonier de război care trebuie tratat cu umanitate.

Pare deja că a fost bătut. Este momentul ca guvernul britanic să se implice și să obțină eliberarea lui Aiden”, a adăugat ea.

Aslin se afla printre soldații care apărau orașul Mariupol, asediat cu brutalitate de invadatorii ruși și distrus într-o mare proporție de atacurile aeriene și cu rachete. El se afla din 2018 în armata ucraineană și a mai luptat și alături de kurzi împotriva ISIS în primăvara lui 2015.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri