Un canadian a fost condamnat la închisoare în China, pe fondul tensiunilor în creștere dintre Beijing și Ottawa. Reacția Canadei

Data publicării:
inchisoare china
Michael Spavor, un consultant canadian, a fost condamnat în China la 11 ani de închisoare pentru spionaj. Foto: Profimedia Images

Consultantul canadian Michael Spavor, a cărui detenţie în China este considerată ''arbitrară'' de către premierul Justin Trudeau, a fost condamnat, miercuri, la 11 ani de închisoare pentru spionaj, ceea ce tensionează şi mai mult relaţiile dintre Beijing şi Ottawa, relatează AP. Canada a respins decizia instanţei chineze.

El a fost arestat în decembrie 2018, acțiune pe care Canada o consideră drept o măsură de represalii după reţinerea cu câteva zile înainte la Vancouver a lui Meng Wanzhou, directoarea financiară a gigantului chinez de telecomunicaţii Huawei.

Michael Spavor a fost ''găsit vinovat pentru spionaj şi furt de secrete de stat'' şi este ''condamnat la 11 ani de închisoare'', a anunţat, miercuri, un tribunal din Dandong, în nord-estul Chinei, la graniţa nord-coreeană, unde canadianul a fost judecat în martie 2021 .

Procesul său a avut loc cu uşile închise – ceva obișnuit în China în cazurile de spionaj. Un alt canadian, fostul diplomat Michael Kovrig, a fost de asemenea arestat şi deţinut în acelaşi timp cu Michael Spavor din motive similare de spionaj.

Canada a respins decizia instanţei chineze, relatează AFP, citat de Agerpres.

''Condamnăm această decizie. Există posibilitatea de a face apel. Acest lucru va fi discutat cu avocaţii săi'', a declarat Dominic Barton, ambasadorul Canadei în China, într-o conferinţă de presă la Dandong.

Premierul Justin Trudeau a denunţat în timpul proceselor ''detenţia arbitrară'' a celor doi bărbaţi şi ''lipsa de transparenţă'' a autorităţilor chineze.

Arestarea lui Meng Wanzhou a avut loc la cererea americanilor, care o suspectează de fraude bancare şi cer Canadei extrădarea ei către Statele Unite.

China a continuat de atunci să denunţe o manevră ''politică'' a Washingtonului şi solicită Ottawa ''eliberarea imediată'' a directoarei Meng Wanzhou.

Beijingul neagă folosirea cazurilor celor doi canadieni închişi ca monedă de schimb.

Robert Lloyd Schellenberg este un alt canadian condamnat în China, însă la pedeapsa cu moartea, pentru trafic de droguri. Un tribunal local a confirmat, marți, condamnarea, în apel.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri