Un colonel din armata taiwaneză este acuzat că a luat mită pentru a spiona pentru China și că a promis că se predă, în caz de război

Data publicării:
ofiter din armata chineza vazut din spate
Un colonel din armata taiwaneză este acuzat că a luat mită pentru a spiona pentru China. Foto: Profimedia

Procurorii din Taiwan au acuzat un ofițer militar superior de corupție și lezarea securității statului. Colonelul Hsiang Te-en ar fi luat mită de la un agent chinez pentru a acționa ca spion și chiar ar fi semnat o scrisoare prin care promite să se predea Chinei, relatează CNN

Taiwanul spune că există o campanie intensă de spionaj condusă de Beijing pentru a submina forțele armate ale insulei și a semăna disidența în rândurile armatei. China consideră Taiwanul o parte „sacră” a teritoriului său și nu a renunțat niciodată la ideea de a folosi forța pentru a aduce insula sub controlul său.

Procuratura din orașul Kaohsiung din sudul Taiwanului a anunțat că cere o condamnare de 12 ani de închisoare pentru Hsiang Te-en, care în ultimii patru ani a primit mită de 560.000 de dolari taiwanezi (aproximativ 18.000 de dolari SUA) de la un agent chinez care era și ofițer taiwanez în retragere.

Ofițerul în retragere l-a convins pe colonel, care se gândea să părăsească forțele armate, să rămână în serviciu, astfel încât să poată urca treptat în rang și să acționeze ca spion, potrivit procurorilor.

Colonelul a semnat o scrisoare prin care promite că se va preda în caz de război cu China.

Biroul pentru Taiwan al Chinei nu a răspuns la solicitarea CNN de a comenta cazul. Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că ofițerul este suspectat de încălcarea legilor de securitate națională și anticorupție și că va continua să coopereze în anchetă.

„Acest caz evidențiază faptul că comuniștii chinezi au devenit o amenințare serioasă la adresa noastră atunci când vine vorba de infiltrare, recrutare, colectare de informații și furt de secrete”, a spus ministerul.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri