Un copil răpit a fost găsit după 40 de zile, în urma unei operațiuni secrete și de mare amploare a poliției belgiene

Data actualizării: Data publicării:
un copil sta cu capul pe genunchi
Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Guliver/GettyImages

Un copil de 13 ani din Genk, Belgia, a fost eliberat în noaptea de duminică spre luni după 42 de zile de când fusese răpit. Banda implicată în răpire voia o răscumpărare de 5 milioane de euro. Poliția a reținut șapte suspecți.

Băiatul este fiul unei familii de turci, cunoscută pentru implicarea în traficul cu droguri, de aceea prima ipoteză luată în calcul de polițiști a fost aceea a unei reglări de conturi între traficanți. Totuși, se pare că motivația răpitorilor ar fi fost banii. De altfel, sunt informații -  neconfirmate de autorități - că de fapt ar fi fost plătită o răscumpărare pentru ca băiatul să fie eliberat. 

Adolescentul a fost răpit în noaptea de 20 spre 21 aprilie de un grup de bărbați mascați și înarmați, care s-au folosit de o mașină furată. Băiatul se afla acasă, la domiciliu, mai ales că erau în vigoare restricțiile de circulație din cauza pandemiei. 

Au urmat săptămâni de negocieri între cei care l-au răpit și familia lui, timp în care au fost trimise de două ori dovezi că băiatul trăiește. 

Totul s-a terminat în noaptea de duminică spre luni. Tânărul a fost eliberat la puțin timp după miezul nopții, în apropierea domiciliului, și a venit pe jos acasă. Adolescentul este teafăr și pare să fi suportat bine această perioadă și din punct de vedere psihologic. 

Poliția belgiană a făcut 12 percheziții în cursul nopții, în mai multe localități, între care Anvers. Cei șapte suspecți reținuți vor fi audiați de un judecător de instrucție.

Ancheta, care a mobilizat mijloace impresionante și care a avut sprijinul unor servicii din străinătate, s-a desfășurat cu mare precauție, pentru a nu pune în pericol viața băiatului. Inclusiv presa a fost rugată să nu publice nimic până la încheierea cazului, scrie 7sur7.be.

Familia e nemulțumită: justiția le-a dat idei răpitorilor, când a spus că am fi milionari

Familia băiatului este însă departe de a le fi recunoscătoare autorităților că acesta este în viață. Familia are doi membri: unchiul și tatăl victimei, ambii condamnați în 2019 pentru trafic cu cocaină. În timpul procesului, s-a spus că ar fi fost vorba despre o afacere de 8 milioane de euro. Presa a scris atunci că familia s-ar fi îmbogățit din activitățile criminale pe care le desfășura, având mașini de lux cu ascunzători pentru cocaină.

Familia spune însă că nu a dus niciodată o viață de lux, iar sumele mari care s-au vehiculat în timpul procesului nu s-au bazat decât pe spusele unora dintre cei implicați în dosar. 

„Fiindcă justiția a divulgat presei aceste pretinse sume de 8 milioane de euro, clienții mei au acum o imagine care nu corespunde realității, iar mediile criminale au reținut informația, cu toate consecințele pe care le avem azi”, a spus avocatul familiei.

El susține că tatăl și unchiul băiatului nu sunt deloc persoane violente și că le va lua mult timp să-și revină. În plus, cei doi vor să recurgă acum la CEDO pentru a le face dreptate, după ce au primit condamnări cu 15 ani închisoare în dosarul pentru trafic cu cocaină.

Redactor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri