Un deținut rus, recrutat de Wagner, a fugit din Ucraina pentru a se întoarce în închisoare

Data publicării:
grup de mercenari Wagner
Grup de mercenari Wagner în Ucraina. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Pușcăriașul în vârstă de 26 de ani a fost recrutat chiar de către Evgheni Prigojin, supranumit ”Bucătarul lui Putin”, și trimis într-un poligon de antrenament din regiunea ucraineană Lugansk. Tânărul a dezertat din rândul mercenarilor Wagner și încearcă să se întoarcă în închisoare, după ce baza în care se afla a fost atacată de ucraineni, transmite publicația independentă agents.media.

Igor Matiuhin, trimis în închisoare pentru furt, a fost recrutat de șeful armatei private Wagner, Evgheni Prigojin, în luna noiembrie a anului trecut. Imediat după ce și-a dat acordul pentru a participa în războiul din Ucraina, a ajuns într-o bază de pregătire aflată în Donbas. Poligonul a fost atacat de către armata Kievului, moment în care tânărul a decis să se întoarcă în Rusia pentru a reveni în închisoare. 

Pușcăriașul rus a vorbit și despre condițiile în care se desfășurau antrenamentele în poligonul de lângă Lugansk: „Deținuții recrutați erau „motivați” prin frică, erau amenințați că vor fi împușcați fără să ajungă în fața unui judecător”. Acesta povestește despre un bărbat din unitatea sa care a fost dus într-o direcție necunoscută, după ce a refuzat să îndeplinească un ordin și nu s-a mai întors. 

Matiuhin, în momentul recrutării, era pentru a treia oară în pușcărie. Conform datelor făcute publice de către hackeri, acesta era condamnat pentru delapidare și furtul a patru mașini. 

Din datele furnizate jurnaliștilor de către rudele tânărului rus, acesta acum s-ar afla în Federația Rusă și încearcă să găsească o soluție pentru a reveni în închisoare, dar își face griji pentru viața sa pentru că nu se știe cadrul juridic în care ar putea fi judecați dezertorii din armata privată a lui Prigojin. 

Potrivit datelor publicate de Pentagon, în Ucraina luptă nu mai puțin de 50.000 de mercenari, dintre care 40.000 sunt pușcăriași. De asemenea, ucrainenii ar fi ucis și rănit nu mai puțin de 14000 de soldați Wagner. 

Recent, Olga Romanova, șefa grupului ”Rusia în spatele gratiilor”, care luptă pentru drepturile deținuților ruși, a spus că doar 10.000 din cei peste 43.000 de pușcăriași care au fost recrutați până la finalul lunii decembrie mai luptă în Ucraina.

„Restul au fost omorâți, sunt răniți, au dispărut, au fugit sau s-au predat”, a spus Romanova, care a menționat că gradul de dezertare este atât de ridicat încât administrația Wagner le spune de multe ori familiilor deținuților că aceștia au murit pentru a ascunde faptul că mulți dintre ei și-au abandonat posturile.

Viteza cu care Wagner recruta prizonieri a scăzut considerabil în luna decembrie, potrivit Romanovei, atunci când mulți dintre deținuți au rămas îngroziți de videoclipul în care un comandant al grupului de mercenari ucide un soldat cu un baros după ce acesta se predase ucrainenilor de bună voie.

Editor : Alexandru Rotaru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri