Un diplomat rus de la Națiunile Unite și-a dat demisia și îl atacă pe Putin: „Nu mai pot să iau parte la această ticăloșie sângeroasă”

Data publicării:
Putin profimedia
Preşedintele rus Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Un diplomat rus și-a dat demisia din poziția sa la Organizația Națiunilor Unite, spunând că nu i-a fost „niciodată atât de rușine” de țara sa și l-a condamnat pe Vladimir Putin pentru „războiul agresiv” împoriva Ucrainei, scrie The Guardian.

Boris Bondarev, consilier la misiunea Rusiei pe lângă Biroul ONU de la Geneva, a criticat Ministerul rus de Externe - unde a lucrat 20 de ani - pentru „nivelul de minciuni și lipsă de profesionalism” tot mai mare, potrivit scrisorii în care și-a anunțat demisia.

În scrisoarea prezentată de Hillel Neuer, directorul executiv al UN Watch, Bondarev a scris:

„De-a lungul a 20 de ani de carieră am văzut mai multe schimbări în politica noastră externă, dar niciodată nu mi-a fost atât de rușine de țara mea cum mi-a fost pe 24 februarie anul acesta. Războiul agresiv declanșat de Putin împotriva Ucrainei și, de fapt, împotriva întregii lumi occidentale, este nu numai o crimă împotriva poporului ucrainean, ci și, poate, cea mai mare crimă împotriva poporului rus, cu litera Z scrisă peste toate speranțele noastre și perspectivele pentru o societate liberă și prosperă în țara noastră.

Cei care au plănuit acest război vor un singur lucru - să rămână la putere pentru totdeauna, să trăiască în palate fastuoase și lipsite de gust, să navigheze în iahturi comparabile în dimensiuni și costuri cu întreaga flotă rusă, să se bucure de puteri nelimitate și impunitate totală. Ca să obțină aceste lucruri, ei sunt dispuși să sacrifice oricâte vieți este nevoie. Mii de ruși și ucraineni au murit deja pentru asta”.

Diplomatul a mai scris că munca la Ministerul de Externe a devenit „pur și simplu catastrofală” în ultimii ani, adăugând:

„În loc de informație clară, analiză imparțială și progonoze cumpătate, avem clișee de propagandă în spiritul ziarelor sovietice din anii 1930. A fost creat un sistem care se minte singur”.

Boris Bondarev a fost deosebit de critic cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care - spune el - s-a transformat dintr-un „intelectual profesionist și educat” într-o „persoană care face mereu declarații care se bat cap în cap și amenință lumea... cu arma nucleară”.

„Astăzi, Ministerul Afacerilor Externe nu mai este despre diplomație. Este despre război, minciuni și ură. (Ministerul - n.r.) servește interesele câtorva, foarte puțini oameni, contribuind astfel la izolarea și degradarea continuă a țării mele. Rusia nu mai are aliați și de vină pentru acest lucru este politica sa nesăbuită și prost gândită”, a mai afirmat diplomatul în scrisoare.

El a încheiat spunând că nu mai poate continua să muncească pentru Ministerul de Externe și să ia „parte la această ticăloșie sângeroasă, nesocotită și absolut inutilă”.

Directorul UN Watch a spus că Bondarev este un „erou”, adăgând: „Facem apel la toți diplomații ruși de la Națiunile Unite - și din întreaga lume - să-i urmeze exemplul moral și să-și dea demisia”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri