Un disident saudit a fost asasinat în Liban, chiar înainte de o vizită controversată a lui Joe Biden în Arabia Saudită

Data actualizării: Data publicării:
manea al-yami carton de anunt al decesului pe twitter
Mișcarea NAAS a disidenților saudiți din Liban a anunțat pe Twitter asasinarea „în circumstanțe suspecte” a lui Manea al-Yami, unul dintre membrii săi fondatori Foto: Twitter NAAS

Disidentul politic saudit Manea al-Yami a fost ucis sâmbătă în Liban „în circumstanțe suspecte”. Anunțul a venit duminică de la un grup de opoziție al saudiților care trăiesc în exil, iar informația a fost confirmată apoi și de serviciile libaneze de securitate, relatează Reuters. 

Incidentul intervine chiar înainte ca președintele american Joe Biden să înceapă un turneu în Orientul Mijlociu care îl va duce, săptămâna viitoare, și în Arabia Saudită. Este o vizită care a stârnit controverse, pentru că liderul de facto al acestei țări, prințul moștenitor Mohammed bin Salman, este considerat direct responsabil pentru asasinarea sălbatică a unui alt disident saudit, jurnalistul Jamal Khashoggi, în octombrie 2018, în sediul Consulatului Arabiei Saudite la Istanbul.

Președintele Joe Biden promitea în campania electorală să facă din Arabia Saudită un stat „paria”, din cauza uciderii lui Jamal Khashoggi, dar noul context internațional și economic generat de războiul Rusiei în Ucraina îl obligă acum să-și calce pe inimă. Tocmai de aceea, șeful Casei Albe a simțit nevoie să-și justifice vizita în Arabia Saudită într-un editorial semnat la sfârșitul săptămânii trecute în prestigiosul cotidian „The Washington Post”.

Disidentul saudit ucis sâmbătă în Liban, Manea al-Yami, era membru al minorităţii musulmane saudite şiite ismailite și locuia în Liban din 2015, de unde încerca să ajungă într-o ţară terţă sigură. Yami a contribuit la înfiinţarea, în 2020, a mișcării de opoziție Partidul Adunării Naţionale (NAAS).  Această formaţiune a saudiților care trăiesc în exil a pledat pentru un parlament ales în Arabia Saudită, precum şi pentru garanţii constituţionale care să asigure separarea puterilor în stat (legislativ, judiciar şi executiv).

Cum a reacționat ambasadorul saudit din Liban

Într-o declaraţie postată pe Twitter, NAAS a declarat că Yami a fost „asasinat în circumstanţe suspecte” şi a cerut o „investigaţie justă, clară şi transparentă” în privința crimei. Mișcarea consideră  că responsabile sunt autorităţile saudite, pentru că au eşuat în a-şi proteja cetăţenii, iar aceștia caută mai multă libertate în străinătate.

La rândul lor, forţele libaneze de securitate au declarat - fără a da numele victimei - că un cetăţean saudit în vârstă de 42 de ani a fost înjunghiat mortal, sâmbătă, chiar de către cei doi fraţi ai săi, într-o dispută de familie. Forțele de securitate libaneze au precizat că i-au arestat duminică pe cei doi fraţi şi că aceştia şi-au mărturisit crima.

O sursă de securitate libaneză a confirmat pentru Reuters că victima este Manea al-Yami.

Într-o postare pe Twitter, ambasadorul Arabiei Saudite în Liban, Waleed al-Bukhari, a lăudat eforturile autorităţilor libaneze „de a descoperi faptele şi de a-i aduce pe făptuitori în faţa justiţiei”, scrie Reuters, preluată de Agerpres.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri