Un fost președinte mexican, cunoscut pentru masacrarea studenților protestatari, a murit la 100 de ani

Data actualizării: Data publicării:
fostul președinte al Mexicului, Luis Echeverria
Luis Echeverria a murit la vârsta de 100 de ani. Foto: Captură Youtube

Fostul președinte al Mexicului, Luis Echeverria, care a venit la putere în 1970 cu promisiunea unei democratizări a țării însă a dus o politică de represiune sângeroasă dură împotiva opozanților, a murit, sâmbătă, la vârsta de 100 de ani, relatează Reuters.

Actualul președinte al Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador, a confirmat pe Twitter, decesul, sâmbătă, transmițând și condoleanțe familiei lui Echeverria.

Un membru loial al Partidului Instituțional Revoluționar, formațiunea care a condus Mexicul pe baza unui sistem unipartid din 1929 până în 1988 și care a plecat de la putere abia în anul 2000, Echeverria a fost un susținător al sistemului autoritar din Mexic.

Echeverria a fost acuzat că a ordonat trupelor să deschidă focul împotriva a mii de protestatari pașnici, studenți, în Ciudad de Mexico, în octombrie 1968, pe când era ministru de interne.

La acel moment, guvernul a susținut că doar 30 de oameni au fost uciși în masacru, însă martorii oculari au spus, atunci, că numărul morților a fost mult mai mare. Sute de studenți au fost bătuți și închiși după acele proteste.

De asemenea, în timpul președinției sale, în iunie 1971, o forță paramilitară cunoscută sub numele de „Los Halcones” (n. red. – Șoimii), a atacat un alt protest studențesc cu pistoale, puști, gaze lacrimogene și bâte. Zeci de protestatari au fost uciși și răniți și atunci.

La bătrânețe, fostul președinte a reușit să evite condamnarea, în ciuda încercărilor procurorilor mexicani de a-l pune sub acuzare pentru genocid, pentru cele două masacre. În 2006, un judecător a ordonat punerea sub arest la domiciliu a lui Echeverria, însă el a fost eliberat în 2009, când un tribunal a decis că masacrele respective nu pot fi definite ca genocid.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri