Un fost primar al Hiroshimei îl avertizează pe Putin să nu folosească arme nucleare în Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin și o rachetă lansată
Akiba a lansat la începutul lunii martie o petiţie în care li se cere lui Putin şi liderilor lumii să declare că nu vor folosi arme nucleare în criza ucraineană. Colaj foto: Profimedia Images

Fostul primar al Hiroshimei Tadatoshi Akiba l-a îndemnat joi pe preşedintele rus Vladimir Putin să nu folosească arme nucleare în Ucraina, după ce acesta a pus în alertă forţele nucleare ruse în urma invadării Ucrainei, luna trecută, relatează Kyodo.

Akiba, care a lansat la începutul lui martie o petiţie în care li se cere lui Putin şi liderilor lumii să declare că nu vor folosi arme nucleare în criza ucraineană, a amintit că victimele bombardamentelor atomice americane din 1945 de la Hiroshima şi Nagasaki au trecut prin „iad” şi printr-o „realitate îngrozitoare căreia au reuşit totuşi să-i supravieţuiască”.

Fostul primar al Hiroshimei i-a îndemnat, totodată, pe liderii statelor nucleare din lume să vină să viziteze cele două oraşe nipone pentru a înţelege ce pagube poate provoca un atac nuclear.

Akiba i-a cerut, de asemenea, într-o conferinţă de presă, premierului japonez Fumio Kishida să se întâlnească cu Putin şi cu alţi lideri de ţări nucleare pentru a le „transmite revendicările hibakusha”, cum sunt cunoscuţi în Japonia supravieţuitorii bombei atomice, care cer abolirea armelor nucleare.

Un fost primar al Hiroshimei îl îndeamnă pe Putin să nu folosească arme nucleare în Ucraina
Fostul primar al Hiroshimei a amintit că victimele bombardamentelor atomice americane din 1945 de la Hiroshima şi Nagasaki au trecut prin „iad” şi printr-o „realitate îngrozitoare căreia au reuşit totuşi să-i supravieţuiască”. Foto: Profimedia Images

Fostul primar al Hiroshimei îl avertizează și pe prim-ministrul Japoniei împotriva partajării nucleare cu Washingtonul

Premierul nipon, care a fost ales într-o circumscripţie din Hiroshima, „are puterea de a-i convinge”, potrivit lui Akiba, scrie Agerpres. Petiţia lansată de acesta la 1 martie a strâns până acum peste 92.000 de semnături, obiectivul fiind de 150.000.

Fostul primar din Hiroshima a avertizat în acelaşi timp împotriva recentelor afirmaţii ale fostului premier Shinzo Abe în sensul că Tokyo ar trebui să înceapă discuţii despre un posibil aranjament de partajare nucleară cu Washingtonul, subliniind că o asemenea decizie ar fi provocatoare pentru vecinii Japoniei şi ar putea duce la război.

O astfel de „retorică generatoare de conflict nu ar trebui folosită cu uşurinţă, mai ales de către un fost prim-ministru”, a menţionat Akiba.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri