Un fost vicepreședinte Gazprombank a fugit din Rusia ca să lupte alături de Ucraina. „Nu puteam să asist de pe margine”

Data publicării:
Igor Volobuev, fost vp gazprombank, cu ochelari
Igor Volobuev, fostul vicepreședinte Gazprombank, a fugit din Rusia să lupte alături de Ucraina. Foto: Profimedia

Vicepereședintele băncii rusești de stat Gazprombank, Igor Volobuev, spune că a fugit din Rusia pentru a lupta alături de ucraineni, devenind cel puțin al patrulea oficial de top din Rusia care fuge din țară, scrie The Moscow Times. Volobuev s-a născut în Ucraina și știe prin ce trec tatăl și prietenii lui din copilărie.

Igor Volobuev a declarat pentru site-urile The Insider și liga.net că a plecat din Rusia pe 2 martie și s-a alăturat forțelor teritoriale ale Ucrainei.

„Nu puteam să asist de pe margine la ce îi face Rusia țării mele natale”, a spus Volobuev, care s-a născut în orașul Ohtîrka din nord-estul Ucrainei.

„Rușii îmi ucideau tatăl, prietenii și cunoștințele. Tatăl meu a trăit o lună într-un beci rece. Oameni pe care îi cunosc din copilărie mi-au spus că le este rușine cu mine.”

Igor Volobuev, 50 de ani, a mai spus că a fost concediat după ce a părăsit Rusia, încheind o carieră de 33 de ani în companii afiliate gigantului rus de stat Gazprom.

„Nimeni din Rusia nu știe (de plecarea mea - n.r.)”, a mai adăugat fostul executiv.

El a arătat că a făcut parte din echipa de PR a Gazprombank însărcinată cu subminarea sistemului ucrainean de transport al gazelor în ochii europenilor.

SUA au inclus Gazprombank pe lista entităților sancționate în ziua în care Rusia a declanșat invazia în Ucraina.

Volobuev a pus la îndoială sinuciderile lui Vladislav Avaev, fost vicepreședinte Gazprombank, și a lui Serghei Protosenia, fost top manager al gigantului Novatek, care au fost găsiți morți, alături de familiile lor, la două zile distanță unul de celălalt.

„Nu cred că au fost sinucideri”, a spus el pentru liga.net, adăugând că moartea lui Avaev ar fi putut fi „înscenată pentru că știa prea multe”.

Alți manageri de top din Rusia despre care se știe că au părăsit țara de la invadarea Ucrainei sunt vicepreședintele Sberbank, Lev Khasis, consilierul prezidențial Anatoli Ciubais și directorul adjunct al Aeroflot, Andrei Panov.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri