Un iaht al oligarhului Usmanov, percheziționat de polițiștii germani. Afaceristul ar fi „spălat” milioane de euro din infracțiuni

Data publicării:
Dilbar, un iaht lung de 156 de metri, ar aparține surorii lui Usmanov și este de asemenea vizat de sancțiuni. Foto - Profimedia Images (1)
Dilbar, un iaht lung de 156 de metri, ar aparține surorii lui Usmanov și este de asemenea vizat de sancțiuni. Foto - Profimedia Images

Poliția germană care investighează acuzații de spălare a banilor față de miliardarul afacerist rus Alișer Usmanov au făcut percheziții pe un iaht motorizat în nordul Germaniei, au anunțat marți anchetatorii, potrivit Reuters.

Reprezentanții lui Usmanov au spus că nici el și nici rudele sale nu sunt implicate în ceea ce privește ambarcațiunea.

Procurorii nu au identificat vasul sau proprietarul acestuia însă au spus că operațiunea s-a centrat pe afaceristul rus în vârstă de 69 de ani și că el era ținta aceleiași investigații de săptămâna trecută, când poliția a percheziționat o vilă de pe marginea unui lac, înregistrată pe numele lui Usmanov.

Citește și Patru ouă Fabergé ar fi fost descoperite în vila din Germania a oligarhului Usmanov, prieten cu Putin

Biroul de presă al lui Usmanov a negat orice ilegalitate și a spus că acțiunile procurorului și ale poliției au fost „exemple de fărădelegi flagrante sub înfățișarea legislației de sancțiuni”.

„Acuzațiile de plângeri din partea băncilor privind o presupusă spălare a banilor au fost și parte a acestei campanii de minciuni și dezinformări”, arată un comunicat al biroului său.

Usmanov este pe lista de sancțiuni impuse de UE pentru înghețarea bunurilor sale și interzicerea acestuia de la călătoriile în blocul comunitar, din cauza legăturilor cu statul rus.

Procurorii au spus că proprietarul iahtului este suspectat de efectuarea a tranzacții financiare în valoare de milione de euro între 2017 și 2022 pentru a ascunde originea fondurilor originare din infracțiuni penale, în special din evaziune fiscală.

Usmanov, care este activ în mai multe sectoare de afaceri și are o valoare netă de 14,6 miliarde de dolari, potrivit Forbes, este în centrul a două investigații separate privind finanțele sale din Germania.

Postul public NDR din nordul Germaniei a relatat săptămâna trecută că un iaht lung de 156 de metri, Dilbar, despre care autoritățile spun că aparține surorii lui Usmanov și că este de asemenea vizat de sancțiuni, a fost remorcat din portul Hamburg în Bremen pe timpul nopții deoarece șantierul naval unde a fost acostat avea nevoie de spațiu.

Dilbar, un iaht lung de 156 de metri, ar aparține surorii lui Usmanov și este de asemenea vizat de sancțiuni. Foto - Profimedia Images
Dilbar, un iaht lung de 156 de metri, ar aparține surorii lui Usmanov și este de asemenea vizat de sancțiuni. Foto - Profimedia Images

Biroul federal al poliției judiciare a spus că ambarcațiunea valorează jumătate de miliard de euro.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri