Un inginer chinez a fost condamnat la opt ani de închisoare în SUA pentru spionaj economic în favoarea Beijingului

Data publicării:
un barbat supravegheaza pe cineva cu binoclul prin jaluzele
Foto: Profimedia

Un inginer chinez a fost condamnat miercuri la opt ani de închisoare în SUA pentru că a furnizat Beijingului informaţii despre profilul unor experţi americani, cu scopul de a fi recrutaţi.

Ajuns în 2013 pe teritoriul SUA cu o viză de student, Ji Chaoqun a fost acuzat că a identificat oameni de ştiinţă şi ingineri americani care să fie recrutaţi de serviciile de informaţii chineze, relatează AFP, citată de Agerpres.

El a fost arestat în septembrie 2018 pentru că le-a furnizat acestor servicii informaţii despre profilul a opt persoane, toate naturalizate americane şi originare din China sau Taiwan, şi dintre care unele colaborau cu sectorul Apărării din SUA.

El a fost declarat vinovat în septembrie pentru că a acţionat ilegal ca agent al unui guvern străin şi pentru că a furnizat declaraţii false, după un proces de două săptămâni la Chicago.

Conform Departamentului Justiţiei din SUA, Ji Chaoqun a acţionat sub coordonarea lui Xu Yanjun, un agent secret chinez condamnat la 20 de ani de închisoare în SUA pentru că a încercat să sustragă tehnologii de la companii aerospaţiale americane şi franceze.

Acest agent a fost declarat vinovat în noiembrie 2021 pentru că, începând din 2013, a încercat să obţină informaţii pentru China despre mai multe companii aeronautice, printre care grupul american General Electric Aviation şi grupul francez Safran, care colabora cu GE la dezvoltarea unui motor.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri