Un instructor de pilotaj a murit în timpul zborului. Copilotul a crezut că glumește, așa că nu l-a ajutat

Data actualizării: Data publicării:
avion Piper-PA-28 pe pista
Un instructor de pilotaj a murit în timpul zborului. Copilotul a crezut că glumește, așa că nu l-a ajutat. Foto: Profimedia

Un instructor de pilotaj a murit în timpul unui zbor, după ce a suferit un atac de cord. Copilotul său a crezut că este vorba despre o glumă, așa că a continuat zborul. Și-a dat seama de realitate abia la aterizare, relatează CNN.

Potrivit unui raport de siguranță despre incident, recent publicat, pilotul a crezut că instructorul se preface că doarme în timp ce zburau pe un circuit deasupra aeroportului Blackpool din Lancashire, Anglia, pe 29 iunie 2022.

Pilotul, care avea deja licență, i-a cerut instructorului să-l însoțească la bordul avionului Piper PA-28 de patru persoane din motive de siguranță în condiții de vânt, potrivit raportului Air Accidents Investigation Branch din Marea Britanie.

Înainte de decolare, cei doi au stat de vorbă în timp ce pilotul rula aeronava pe pistă, a povestit acesta. Ultimele cuvinte ale instructorului au fost: „E bine, nu este nimic în spatele tău”.

La scurt timp după decolare, instructorul și-a dat capul pe spate. Întrucât cei doi piloți se cunoșteau bine, copilotul a crezut că însoțitorul său „se preface că trage un pui de somn” în timp ce el finaliza circuitul, potrivit raportului. Când avionul a făcut un viraj, instructorul s-a prăbușit, astfel încât capul său se sprijinea pe umărul copilotului. Totuși, acesta a crezut în continuare că instructorul îi joacă o festă.

După ce a aterizat în siguranță, pilotul și-a dat seama că ceva nu e în regulă și a alertat serviciile de urgență din aeroport. Acestea nu au reușit însă să-l resusciteze pe instructor.

Instructorul, care avea aproape 9.000 de ore de experiență în aer, era bine dispus înainte de ultimul său zbor.

„Oamenii care au vorbit cu el în dimineața incidentului au spus că se comporta normal, era vesel și nu existau indicii că se simte rău. Cele trei persoane care au zburat cu el pentru lecția de probă chiar înainte de incident au spus că părea sănătos și nu s-a întâmplat nimic anormal,” potrivit raportului.

Departamentul medical al Autorității Aviației Civile din Regatul Unit a analizat incidentul și istoricul medical al instructorului și a concluzionat că „din probele furnizate, este probabil ca persoana să fi suferit un stop cardiac în timp ce aeronava a decolat”. Se știa că suferea de hipertensiune arterială, dar era în limitele permise pentru zbor.

„Niciun test sau evaluare nu poate oferi o detectare 100% fiabilă a problemelor cardiace” și „trebuie să se găsească un echilibru între reducerea la minimum a riscului pentru siguranța zborului și asigurarea unei evaluări medicale corecte și rezonabile a persoanelor”, spune AAIB.

„Raritatea accidentelor cauzate de evenimente cardiace în zbor sugerează că acest echilibru este în prezent corect”, se mai arată în raport.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri