Un jihadist ISIS, originar din Marea Britanie, care executa prizonieri în clipuri de propagandă, a fost condamnat pe viață în SUA

Data publicării:
Alexanda Kotey
Alexanda Kotey a fost judecat în Statele Unite după ce Marea Britanie i-a ridicat cetățenia. Foto: Profimedia Images

Alexanda Kotey, un britanic de origine ghaneză care s-a alăturat organizației teroriste ISIS, cunoscut pentru răpirea, torturarea și executarea de prizonieri în clipuri de propagandă, a primit o condamnare pe viață, vineri, în cadrul procesului în care era judecat în Statele Unite.

Kotey, căruia autoritățile britanice i-au retras cetățenia, a pledat vinovat în septembrie, recunoscând că a ucis mai mulți ostatici americani în Siria și că a răpit și torturat alți 20 de occidentali. Membru al aceleiaşi celule, El Shafee el-Sheikh, arestat împreună cu el de forţele kurde siriene în 2018, a fost găsit vinovat, în aprilie, la finalul procesului, şi pedeapsa îi va fi stabilită în această vară.

Cei doi bărbaţi au fost prezenţi, vineri, în tribunalul din Alexandria, în apropiere de Washington, unde apropiaţii victimelor au putut lua cuvântul pentru ultima dată.

„Aţi răpit, torturat şi participat la uciderea unor persoane bune şi nevinovate şi trebuie acum să trăiţi cu asta întreaga viaţă”, le-a spus britanica Bethany Haines, fiica uneia dintre victime.

„Aţi pierdut amândoi!”, a adăugat tânăra, al cărei tată, David Haines, un lucrător umanitar, a fost decapitat de un al treilea membru al grupului aşa-numit „Beatles”, Mohammed Emwazi, ucis într-un atac cu dronă în 2015.

Acest nume a fost dat grupului de jihadişti, care au crescut şi s-au radicalizat la Londra, de ostaticii lor, din cauza accentului lor britanic.

Activi în Siria între 2012 şi 2015, ei au supravegheat prizonieratul a cel puţin 27 de jurnalişti şi lucrători umanitari veniţi din SUA, Regatul Unit, Franţa, Spania, Italia, Germania, Danemarca, Suedia, Belgia, Japonia, Noua Zeelandă şi Rusia.

Zece dintre aceştia au fost executaţi şi moartea lor a fost făcută publică în clipuri de propagandă ale ISIS care au şocat lumea întreagă.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri