Sari la conținut

Un jihadist trebuie să plătească despăgubiri de 2,7 milioane de euro

Curtea Penală Internaţională (CPI) a decis joi că jihadistul din Mali Ahmad al Faqi al Mahdi a provocat daune de 2,7 milioane de euro distrugând mausoleele de la Timbuktu, aflate în patrimonial UNESCO, în 2012, şi i-a ordonat să plătească despgubiri victimelor, relatează AFP, potrivit News.ro

luptator taliban isis terorist shutterstock_141133117

Foto: Shutterstock

„Instanţa ordonă despăgubiri individuale, colective şi simbolice pentru comunitatea din Timbuktu, recunoaşte că distrugerea clădirilor protejate a provocat suferinţă persoanelor din întreg Mali şi comunităţii internaţionale şi îl declară pe Mahdi responsabil pentru despăgubiri de 2,7 milioane de euro”, a declarat judecătorul Raul Cano Pangalangan, citind decizia.

Tuaregul Al Faqi Al Mahdi a condus intenţionat atacuri vizând nouă mausolee de la Timbuktu şi intrarea în moscheea Sidi Yahia. Atacurile au avut loc în perioada 30 iunie – 11 iulie 2012.

Fondat în secolul al V-lea de triburi de tuaregi, Timbuktu a devenit un centru important de cultură al islamului, care a atins apogeul în secolul al XV-lea.

Al Mahdi, în calitate de şef al Hisbah, brigada islamică pentru moravuri, ar fi ordonat şi participat la atacurile vizând mausolee distruse cu ciocane, sape şi dalte.