Un judecător de la Curtea Supremă a SUA îi ironizează pe prințul Harry și Boris Johnson, care au criticat decizia privind avortul

Data publicării:
Judecătorul Samuel Alito de la Curtea Supremă a SUA.
Judecătorul Samuel Alito de la Curtea Supremă a SUA. Foto: Profimedia

Un judecător de la Curtea Supremă a SUA, Samuel Alito, a ironizat personalitățile proeminente din întreaga lume care au criticat decizia luată de instanță luna trecută, care anulează o hotărâre de referință privind dreptul la avort. Printre cei vizați de Alito se numără fostul premier britanic Boris Johnson și prințul Harry, relatează The Guardian.

În primele sale declarații publice de la decizia controversată, care a dus deja la interzicerea avorturilor în mai multe state conservatoare din SUA, Alito a respins criticile la adresa deciziei venite din partea mai multor lideri, inclusiv președintele francez Emmanuel Macron și premierul canadian Justin Trudeau.

Alito, un judecător conservator, a făcut declarațiile în timpul unui discurs la o reuniune privind libertatea religioasă de la Roma.

„Am avut onoarea să scriu în acest mandat probabil singura decizie a Curții Supreme din istoria acestei instituții care a fost criticată de un șir întreg de lideri străini care nu au avut nicio problemă să comenteze despre legislația americană”, a spus Alito.

„Unul dintre aceștia a fost Boris Johnson, dar el a plătit prețul”, a glumit Alito, referindu-se la demisia lui Johnson din fruntea Partidului Conservator din Marea Britanie și din funcția de premier.

„Dar ceea ce m-a rănit cu adevărat a fost atunci când Ducele de Sussex s-a adresat Națiunilor Unite și a părut să compare decizia cu atacul rusesc asupra Ucrainei”, a adăugat Alito pe un ton sarcastic.

Declarațiile judecătorului au fost primite cu râsete din partea publicului.

Prințul Harry a spus că 2022 este „un an dureros într-un deceniu dureros” în discursul său din 18 iulie, vorbind despre războiul din Ucraina și „reducerea drepturilor constituționale în Statele Unite”, care părea să facă referire la decizia privind avortul.

Johnson a numit hotărârea Curții Supreme a SUA „un mare pas înapoi”.

Pe 24 iunie, Curtea Supremă din SUA a anulat decizia Roe v. Wade din 1973, care recunoştea dreptul constituţional la avort al femeilor. Decizia, salutată de activiştii conservatori ca o mare victorie, va schimba dramatic viaţa a milioane de femei din SUA, notează Reuters.

Hotărârea va transforma drepturile la avort în Statele Unite, statele individuale putând acum să interzică procedura de avort. Se așteaptă ca jumătate dintre statele americane să introducă noi restricții sau interdicții privind întreruperile de sarcină.

În ultima lună, cel puţin 43 de clinici au încetat să mai practice avorturi din cauza deciziei Curţii Supreme a SUA. Jumătate dintre acestea sunt în Texas.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri