Un jurnalist polonez din Belarus a fost condamnat la opt ani de închisoare într-un „lagăr penitenciar cu regim sever”

Data publicării:
Andrzej Poczobut
Poczobut se afla în închisoare din martie 2021. Foto: Profimedia Images

Jurnalistul Andrzej Poczobut, personalitate a minorităţii poloneze din Belarus, a fost condamnat, miercuri, la opt ani de închisoare pentru „incitare la ură”, conform unui comunicat al justiției bieloruse. Pedeapsa prevede detenţia într-un „lagăr penitenciar cu regim sever”, a precizat instanţa supremă în comunicatul citat.

Curtea Supremă de la Minsk a motivat că ziaristul în vârstă de 49 de ani, corespondent al cotidianului Gazeta Wyborcza din Polonia şi militant pentru drepturile minorităţii din care face parte, a fost considerat vinovat şi de „apeluri publice şi acţiuni cu scopul de a dăuna unităţii naţionale”. El ceruse sancţiuni internaţionale împotriva Belarusului.

Procesul a avut loc la tribunalul regional din Grodno, în vestul Belarusului, unde trăieşte o comunitate de etnici polonezi. Pedeapsa prevede detenţia într-un „lagăr penitenciar cu regim sever”, a precizat instanţa supremă în comunicatul citat.

Polonia a condamnat imediat, printr-un purtător de cuvânt al ministerului de externe de la Varşovia, verdictul nedrept al justiţiei din acest stat autoritar.

La rândul său, lidera din exil a opoziţiei bieloruse, Svetlana Tihanovskaia, a apreciat că sentinţa reprezintă o „răzbunare personală” a dictatorului Aleksandr Lukaşenko.

Poczobut se afla în închisoare din martie 2021. „Trebuie să facem tot ce putem pentru a-l elibera, odată cu toţi ceilalţi deţinuţi politici”, a scris Tihanovskaia pe Twitter.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri