Un jurnalist rus care a scris despre bombardarea maternității din Mariupol, condamnat la 8 ani pentru „răspândire de știri false”

Data actualizării: Data publicării:
alexandr nevzorov cu sacou, camasa, esarfa
Alexandr Nevzorov, jurnalist urmărit de Rusia pentru că a denunțat războiul. Foto: Instagram

Un tribunal din Moscova l-a condamnat miercuri pe jurnalistul Alexandr Nevzorov, declarat agent străin în Rusia, la opt ani de închisoare pentru răspândire de informații false despre armata rusă, scris agenția TASS. Jurnalistul, care a fost condamnat în absență, pentru că a fugit din Rusia, a scris în primele luni ale războiului despre bombardarea maternității din Mariupol și a publicat imagini cu civilii răniți în explozii, informații pe care Rusia le consideră false.

Pe lângă condamnarea la închisoare, Nevzorov a primit și interdicția de a mai folosi internetul timp de patru ani după ispășirea pedepsei.

Jurnalistul nu a participat la proces, iar avocata lui a anunțat că va ataca sentința tribunalului.  

„Nevzorov este un jurnalist talentat, istoric, iar activitatea sa a respectat regulile presei, nu a depășit limita”, a declarat avocata acestuia.

Ea a cerut achitarea clientului său, în vreme ce procurorul acuzării a cerut o pedeapsă de nouă ani de închisoare. Fapta de care este acuzat jurnalistul este pedepsită cu până al 10 ani de închisoare și o amendă de cinci milioane de ruble. 

Potrivit acuzării ruse, Alexandr Nevzorov a publicat intenționat pe rețelele sociale informații false despre bombardarea intenționată a maternității din Mariupol de către trupele armatei ruse. Informațiile au fost însoțite de de fotografii incorecte cu victime civile ale bombardamentelor, mai susține acuzarea.

Ministerul rus al apărării a anunțat oficial că informațiile sunt false, iar Ministerul de interne l-a pus pe Nevzorov lista cu persoane căutate. Jurnalistul fugise însă din Rusia, împreună cu soția lui, iar ulterior a primit cetățenie ucraineană.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri