Un lunetist taliban care a ucis zeci de afgani lucrează acum la un birou: "Războiul a fost ușor, era mai puțină responsabilitate"

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-arme SUA la talibani
Soldați talibani. Foto: Profimedia Images

Când talibanii au preluat puterea în Afganistan anul trecut, viețile multor locuitori s-au schimbat radical. În ultimul an, zeci de mii de afgani au fugit din țară, majoritatea școlilor de fete au fost închise, iar sărăcia s-a accentuat. Corespondentul BBC Secunder Kermani a fost în Afganistan în urmă cu un an, iar acum s-a întors pentru a vedea cum s-a schimbat viața unora dintre cei cu care a vorbit atunci. Printre ei este și Ainudeen, un luptător taliban, care acum se obișnuiește acum cu noua viață de birou.

Reporterul BBC l-a întâlnit pe Ainudeen în Balkh, într-un moment în care forțele talibane au înaintat spre Kabul anul trecut. Avea o privire rece, tăioasă: "Facem tot posibilul să nu le facem rău civililor, dar ei se luptă și vor muri", își justifica el violențele. "Nu vom accepta nimic altceva, adică un sistem islamic aici, în Afganistan", susținea el. Lunetistul a povestit că ucisese zeci de membri ai forțelor de securitate afgane și fusese rănit de zece ori.

Conversația de atunci a fost scurtă. Câteva luni mai târziu, corespondentul BBC l-a întâlnit din nou pe Ainudeen.

După preluarea puterii de către talibani, el a fost numit director de dezvoltare urbană în provincia Balkh. Așezat la un birou de lemn, cu steagul mare alb și negru lângă el, încă pare să se adapteze la noua sa viață, dar spune că recunoaște importanța rolului său: "Luptam împotriva dușmanilor noștri cu armele noastre, i-am învins, iar acum încercăm să ne slujim poporul cu pixul". Ainudeen a povestit că a fost fericit în timp ce lupta, dar că este fericit și acum.

În discuțiile private însă, talibanii care au fost în prima linie recunosc că munca de birou îi plictisește. Majoritatea angajaților pe care Ainudeen îi supraveghează au muncit și în timpul guvernului precedent, dar în alte părți ale orașului, oamenii s-au plâns că locurile de muncă le-au fost luate de foști luptători talibani.

Corespondentul BBC l-a întrebat pe Ainudeen dacă are pregătire pentru această funcție. "Am avut parte atât de o educație militară, cât și de una modernă. Chiar dacă provenim din mediul militar și acum lucrăm în acest domeniu, puteți compara rezultatele cu cele ale guvernului anterior și să vedeți cine a dat rezultate mai bune", a răspuns el.

Totuși, a adăugat el, în comparație cu războiul, "guvernarea este mai grea". "Războiul a fost ușor, pentru că era mai puțină responsabilitate", a adăugat el.

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri