Un mercenar din Grupul Wagner explică de ce a refuzat să lupte în Ucraina: Le-am spus: „Băieți, este o greșeală”

Data actualizării: Data publicării:
Wagner Group in Ukraine
Mercenari ai Grupului Wagner în localitatea ucraineană Popasna. Foto: Profimedia Images

Eșecul armatei ruse de a ocupa capitala ucraineană a fost inevitabil, deoarece în anii precedenți rușii nu s-au antrenat niciodată în mod direct în eventualitatea confruntării cu un inamic puternic, potrivit unui fost mercenar din Grupul Wagner, cu legături la vârful regimului de la Kremlin, care a luptat alături de armata rusă, scrie Reuters. 

Marat Gabidullin a participat la misiunile Grupului Wagner în numele Kremlinului în Siria și la un conflict anterior din Ucraina, înainte de a decide să facă publică experiența sa în cadrul companiei militare private secrete.

A părăsit grupul Wagner în 2019, dar cu câteva luni înainte ca Rusia să lanseze invazia pe 24 februarie, Gabidullin, în vârstă de 55 de ani, a spus că a primit un apel de la un recrutor care l-a invitat să se întoarcă la activitatea de mercenar de război în Ucraina.

Gabidullin a refuzat, în parte pentru că, a spus el, știa că forțele ruse nu au un antrenament puternic, chiar dacă și-au expus arsenalul de noi arme și succesele lor în Siria, unde l-au ajutat pe președintele Bashar al-Assad să învingă o rebeliune armată.

„Au fost prinși complet prin surprindere de faptul că armata ucraineană a rezistat atât de înverșunat. Nu le-a venit să creadă că se confruntă cu armata reală”, a spus Gabidullin despre eșecurile Rusiei în Ucraina.

El a precizat și că oamenii cu care a vorbit din tabăra rusă i-au spus că se așteaptau să se confrunte cu o armată vulnerabilă și lipsită de forță atunci când au invadat Ucraina, nu cu trupe organizate și bine antrenate.

„Le-am spus: „Băieți, este o greșeală”, a spus Gabidullin, care se află acum în Franța, unde publică o carte despre experiențele sale ca luptător în Grupul Wagner.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că nu știe cine este Gabidullin și dacă a fost vreodată membru al unor companii militare private.

„Noi, statul, guvernul, Kremlinul nu putem avea nimic de-a face cu asta”, a spus Peskov. Separat, Ministerul rus al Apărării nu a răspuns unei solicitări de clarificare a subiectului trimisă de Reuters.

Marat Gabidullin a declarat luni, într-un interviu în presa franceză, că „tot ce se întâmplă în jurul grupului Wagner este împotriva intereselor poporului rus”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Modul de război „falimentar”

Rusia numește acțiunile sale din Ucraina o „operație specială” despre care spune că nu este menită să ocupe teritorii, ci să distrugă capacitățile militare ale vecinului său. 

Gabidullin face parte dintr-un grup mic, dar în creștere, de oameni din Rusia, cu experiențe de securitate, care au susținut incursiunile străine ale președintelui Vladimir Putin, dar acum spun că modul în care se desfășoară războiul pornit în Ucraina este falimentar.

Igor Girkin, care a contribuit la conducerea unei revolte armate pro-Kremlin în estul Ucrainei în 2014, a criticat modul în care se desfășoară această campanie militară a Moscovei. Alexei Alexandrov, un arhitect al rebeliunii din 2014, a declarat pentru Reuters în martie că invazia a fost o greșeală. 

Gabidullin a luat parte la unele dintre cele mai sângeroase ciocniri în războiul sirian, care s-au desfășurat în Ghouta și în apropierea orașului antic Palmyra. El a fost grav rănit în 2016, când o grenadă a explodat în spatele său, în timpul unei bătălii din munții de lângă Latakia.

Gabidullin a petrecut o săptămână în comă și trei luni într-un spital unde a suferit operații care s-au finalizat cu extirparea unuia dintre rinichi. Reuters a verificat independent că se afla în grupul Wagner și era în luptă în Siria.

Luptătorii Grupului Wagner au fost acuzați de organizațiile pentru drepturile omului și de guvernul ucrainean că au comis crime de război în Siria și în estul Ucrainei începând cu 2014. Gabidullin a spus că nu a fost niciodată implicat în astfel de abuzuri.

Citește și: Putin și-a trimis la Kiev mercenarii din Grupul Wagner pentru a-l asasina pe Zelenski

Invadarea Ucrinei este mult diferită de războiul din Siria 

Implicarea Moscovei a ajutat la schimbarea direcției războiului sirian în favoarea președintelui Al-Assad, dar Gabidullin a spus că armata Rusiei s-a limitat în principal la atacuri din aer, bazându-se în același timp pe mercenarii Wagner și pe alte grupuri militare pentru luptele de la sol.

Sarcina armatei ruse a fost și ea mai ușoară în Siria. Oponenții săi, Statul Islamic și rebelii antiguvernamentali, nu aveau sisteme antiaeriene sau de artilerie.

În schimb, spune fostul mercenar, războiul din Ucraina este mult diferit, pentru că soldații ucraineni beneficiază de arme care reduc eficiența forțelor ruse pe câmpul de luptă.

„Forțele militare ruse, când a fost nevoie să învețe să lupte, nu au învățat să lupte cu adevărat”, a spus Gabidullin într-un interviu la Paris pentru a-și promova cartea, care va fi publicată la editura franceză Michel Lafon. luna aceasta.

Grupul Wagner este o entitate informală, fără birouri sau personal. Organizația a fost creată de către Dimitri Utkin, despre care se presupune că este fost membru al brigăzii de forţe speciale ale GRU, serviciul de informaţii al armatei ruse. În trecut, numele de cod al lui Utkin era „Wagner”, de aici venind şi numele companiei sale de securitate. Schema de finanţare a acestei companii rămâne, în continuare, o necunoscută. Conform unor anchete de presă, compania este încă finanţată de GRU (agenția de informații militare externe a Rusiei).

Alte investigaţii au făcut legătura dintre această companie şi omul de afaceri rus, Evgheni Prigojin, aflat în cercul de putere al lui Vladimir Putin şi despre care s-a afirmat chiar că ar fi bucătarul-şef al liderului de la Moscova. Departamentul de Trezorerie al SUA și Uniunea Europeană au declarat că omul de afaceri rus chiar este în spatele Grupului Wagner. Prigojin a negat însă toate aceste acuzații.

Președintele Vladimir Putin a spus că antreprenorii militari privați au dreptul de a lucra și de a-și urmări interesele oriunde în lume, atâta timp cât nu încalcă legea rusă. Putin a spus că Grupul Wagner nu a reprezentat statul rus și nici nu a fost plătit de acesta.

Gabidullin a declarat că, deși știa că va veni invazia rusă a Ucrainei, nu se aștepta să fie la o asemenea amploare. „Nici nu puteam să cred că Rusia va duce un război împotriva Ucrainei", a mai declarat fostul mercenar de război. 

Citește și: Reuters: Prezenţă sporită a mercenarilor ruşi în Ucraina, coordonaţi de serviciile de spionaj FSB şi GRU ale Moscovei

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri