Un nou job prinde avânt pe piața muncii la nivel mondial

Data publicării:
O femeie cauta online loc de munca
Tendinte pe piata muncii. Cum și cînd se vor relua angajările. FOTO: Getty Images

Pandemia ne-a dat peste cap viața și am fost cumva forțați să ne reinventăm. În Coreea de Sud, carantina și munca de acasă au dus la o nevoie tot mai mare de curieri, astfel că acest job a devenit o oportunitate pentru mulți tineri.  

Pandemia de coronavirus a forțat-o pe profesoara de arte Chey Young-ah să-și sisteze cursurile. Pentru a-și câștiga existența a decis să-și schimbe complet profesia și a intrat într-unul dintre cele mai promițătoare domenii din perioada pandemiei din Coreea de Sud, cel al livrării de alimente la domiciliu.

Chey, care a obținut o diplomă în pictură orientală în urmă cun un deceniu, preda desen la un centru comunitar și lucra part-time în bucătăria restaurantului unui prieten. Însă, în luna august a decis să lase creioanele și caietul de schițe și să treacă la ghidonul unei motociclete.

Chey Young-ah: Am fost nevoită să găsesc ceva nou pe măsură ce coronavirusul a schimbat lumea. Unii oameni se luptă să supraviețuiască, în timp ce alții își extind afacerile, firmele de delivery, spre exemplu. Sunt norocoasă că am găsit un job în acest domeniu, într-un moment în care livrările sunt în plină expansiune.

Chey speră că decizia de a-și schimbă locul de muncă va da roade. Luna trecută a câștigat aproximativ 1.550 de dolari lucrând între șase și opt ore pe zi. Suma este ceva mai mică decât cea pe care o primea la restaurant, dar este de nouă ori mai mare decât câștiga din cursurile de artă. Ea spune că încă învață și crede că poate avea venituri mult mai mari în viitorul apropiat din această activitate.

Chey Young-ah: Durează aproximativ 20 de minute pentru a livra un pachet. Deci, dacă sunt trei sau patru livrări pe oră, pot face 20, până la 30 de livrări pe zi, deși nu sunt foarte rapidă. Cred că pot livra mai mult deoarece odată cu pandemia, numărul comenzilor a crescut și, cum avem o densitatea mare a populației, este posibil să livrez repede multe pachete.

Creșterea ponderii muncii de acasă, combinată cu regulile mai stricte de distanțare socială după al doilea val al pandemiei, care a început în august, au dus la o creștere a comenzilor pentru livrarea de alimente.

Este o industrie care a crescut rapid în perioada pandemiei. Piața de livrare de alimente din Coreea de Sud ar urmă să înregistreze în acest an o creștere de 40 la sută arată datele Euromonitor, și va ajunge la 15,4 miliarde de dolari, fiind depășită doar de cea din China și Statele Unite.

Cât câștigă un curier pentru o comandă

Concomitent cu majorarea vânzărilor, a crescut și numărul curierilor, dar, cu toate acestea, companiile se confruntă în continuare cu o lipsă acută de personal. Spre exemplu, una dintre firmele active pe această piață arată că în perioada iulie-septembrie numărul comenzilor s-a majorat cu 144 la sută, la 37,7 milioane comparativ cu perioada similară din 2019. În același timp, compania a angajat 5.000 de noi curieri.

Pentru a reuși să recruteze personal suplimentar, unele companii oferă stimulente angajaților. Una dintre firme arată că aceștia pot câștiga până la 13 dolari pe comandă, în funcție de numărul de comenzi și de condițiile meteorologice. Iar strategia pare să dea rezultate.

Un tânăr de 28 de ani, care se teme că o să-și piardă slujba de la un internet café din Seul plătită cu 870 de dolari pe lună, s-a înscris la cursurile de obținere a permisului pentru motocicletă.

You Young-sik: Căutam noi oportunități în caz că îmi pierd locul de muncă și m-am gândit că afacerile din domeniul livrărilor sunt la modă în aceste zile. Salariul unui curier este mult mai mare decât cel pe care îl am acum.

Însă, cu toată această frenezie din industria de livrări, piața muncii nu arată prea bine în Coreea de Sud. În luna aprilie, numărul total al angajaților era de 26,6 milioane, cu aproape jumătate de milion mai puțin decât în anul anterior, aceasta fiind cea mai mare scădere din februarie 1999. În plus, rata șomajului a atins cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri