Un număr "record" de avioane de vânătoare chinezești a intrat în spațiul aerian al Taiwanului

Data publicării:
Avion de luptă chineze
Foto: Suhaimi Abdullah/Getty Images

Autoritățile din Taiwan au anunțat că un număr record de avioane militare chinezești a intrat luni în zona sa de apărare aeriană, informează BBC.

Ministerul Apărării a anunțat că 25 de avioane militare, inclusiv avioane de vânătoare și bombardiere care pot transporta ogive nucleare, au intrat în zona de indentificare a apărării aeriene din Taiwan.

Incursiunea de luni a fost cea mai mare din ultimul an și vine după ce Statele Unite au avertizat în privința unui "stat chinez tot mai agresiv".

China consideră Taiwan o provincie separatistă. În același timp, Taiwan se consideră un stat suveran.

18 avioane de vânătoare și 4 bombardiere

Cea mai recentă misiune chineză a implicat 18 avioane de vânătoare, dar și patru bombardiere care pot transporta arma nucleare, două avioane anti-submarin și un avion de recunoaștere, a comunicat Taiwan.

Ministerul Apărării din Taiwan a ridicat de la sol avioane de luptă pentru a avertiza aeronavele chinezești, iar sisteme de rachete au fost activate pentru a monitoriza situația.

China a efectuat în mod regulat zboruri asupra apelor internaționale dintre sudul insulei Taiwan și insulele Pratas din Marea Chinei, controlate de Taiwan.

În cadrul incursiunii de luni, avioanele chinezești au intrat și în zona de indentificare a apărării aeriene din Taiwan, din apropierea insulelor Pratas.

Incidentul de ieri a venit la o zi după ce secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat că Statele Unite sunt îngrijorate în privința "acțiunilor tot mai agresive ale Chinei" la adresa Taiwanului.

Într-un interviu acordat NBC, Blinken a reiterat angajamentul legal al SUA față de Taiwan și a spus că Washingtonul s-ar "asigura că Taiwanul se poate apăra singur", adăugând că "ar fi o mare greșeală ca cineva să încerce să schimbe situația actuală prin forță".

China și Taiwan, o relație complicată de zeci de ani

China și Taiwan au avut guverne separate încă de la sfârșitul războiului civil din China, în 1949. Tensiunile au crescut în ultimii ani între cele două părți și Beijingul nu a exclus folosirea forței pentru a recupera insula.

Deși statul Taiwan este recunoscut oficial doar de câteva țări, guvernul său ales democratic ale legături economice puternice cu multe state. Asemenea multor țări, Statele Unite nu au legături diplomatice oficiale cu Taiwan, însă sunt obligate prin lege să ofere statului insular mijloacele pentru a se putea apăra singur.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri