Un olandez a descoperit o comoară cu un detector de metale. A trebuit să țină totul secret timp de 2 ani

Data publicării:
cercei si monede de aur descoperite in olanda
Un olandez a descoperit o comoară cu un detector de metale. Foto: © Archeology West-Friesland/Fleur Schinning via rmo.nl

Un istoric olandez a găsit o comoară medievală veche de peste 1.000 de ani, cu ajutorul unui detector de metale. Tezaurul conține cercei și brățări de aur, și 39 de monede, relatează CNN.

Lorenzo Ruijter a descoperit comoara în 2021, în micul oraș Hoogwoud din nordul țării, cu ajutorul unui detector de metale.

„A fost un sentiment deosebit să descopăr ceva atât de valoros, nici nu-l pot descrie. Nu mă așteptam să găsesc vreodată așa ceva”, a spus istoricul, care a mărturisit că de la 10 ani caută comori.

A fost însă nevoit să păstreze secretul descoperirii lui timp de 2 ani.

Motivul: experții de la Muzeul Național al Antichităților au avut nevoie de timp pentru a curăța, investiga și data obiectele din comoară.

Au descoperit că cea mai recentă dintre monede datează din anul 1250, cu aproximație, așa că bănuiesc că atunci a fost îngropată comoara.

Bijuteriile sunt cu 200 de ani mai vechi, potrivit reprezentanților muzeului.

„Bijuteriile de aur din acea perioadă sunt extrem de rare în Olanda”, a precizat muzeul într-un comunicat.

Nu se știe exact de ce a fost îngropată comoara, dar la jumătatea secolului al 13-lea a avut loc un război între două regiuni olandeze, iar Hoogwoud a fost epicentrul luptelor.

Ruijter crede că e posibil ca o persoană puternică a vremii să fi îngropat obiectele, petnru a le proteja și pentru a le scoate din ascunzătoare în vremuri mai sigure.

Având în vedere importanța sa arheologică, comoara a fost împrumutată muzeului, care o va expune, dar va rămâne oficial în proprietatea lui Lorenzo Ruijter.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri