Un om de afaceri din Mexic a fost arestat în scandalul de spionaj Pegasus. 61 de milioane de dolari ar fi fost cheltuiți pentru program

Data publicării:
Mobile phone personal data and cyber security threat concept. Cellphone fraud. Smartphone hacked with illegal spyware, ransomware or trojan software. Hacker doing online scam.
Un om de afaceri din Mexic a fost arestat pentru implicarea sa în scandalul de spionaj digital Pegasus. Foto: Getty Images

Justiţia mexicană a anunţat luni că a arestat un bărbat acuzat de spionarea unui jurnalist cu ajutorul software-ului israelian Pegasus, program aflat în centrul unor dezvăluiri internaţionale privind utilizarea lui în scopuri de spionaj, informează marţi AFP.

Bărbatul a fost arestat pe 1 noiembrie, la Queretaro (centru), pentru interceptări ilegale, şi transferat într-o închisoare din Ciudad de Mexico, a precizat aceeaşi sursă.

Potrivit mass-media locale, este vorba de prima arestare operată în cadrul unui denunţ făcut în 2017 de jurnalişti şi militanţi mexicani şi al anchetei declanşate abia în luna iulie a acestui an, după noi dezvăluiri ale presei, conform Agerpres.

Un oficial federal care nu a fost autorizat să fie citat cu numele a spus că suspectul este Juan Carlos García Rivera, care are legături cu compania Proyectos y Diseños VME și Grupo KBH, scrie The Washington Post.

În iulie, oficialul mexican în vârful securității de stat a spus că două administrații anterioare au cheltuit 61 de milioane de dolari pentru a cumpăra programul de spionaj Pegasus. Cele două companii cu care suspectul are o legătură ar fi fost parte la unele contracte.

Leopoldo Maldonado, din partea grupului pentru libertatea presei Articolul 19, a spus că reținerea a fost prima arestare din Mexic legată de scandalul de spionaj Pegasus.

García Rivera este „un angajat tehnic al unei companii private care era un intermediar pentru NSO în Mexic, și a beneficiat de pe urma spionajului ilegal a persoanelor publice”, a spus Maldonado, adăugând că „aceasta însă nu reprezintă sfârșitul celor responsabili”.

Secretarul privind Siguranța Publică, Rosa Icela Rodríguez, a spus în iulie că au fost înregistrate 31 de contracte semnate în timpul administrației președintelui Felipe Calderón în 2006-2012 și a celei președintelui Enrique Peña Nieto în perioada 2012-2018. Unele contracte au fost ascunse drept achiziții de altfel de echipamente.

Guvernul a spus că multe dintre contractele cu firma de spionaj digital NSO Group au fost semnate cu companii paravan.

Grupul israelian NSO a fost dat în vileag în iulie după anchete publicate de un consorţiu de mass-media internaţionale ce dezvăluiau că programul său Pegasus a permis spionarea telefoanelor mai multor jurnalişti, oameni politici, militanţi sau directori de companii din diferite ţări, printre care preşedintele francez Emmanuel Macron, dar şi apropiaţi ai actualului preşedinte mexican Andres Manuel Lopez Obrador, pe vremea când acesta era liderul opoziţiei, în timpul mandatului predecesorului său Enrique Pena Neto.

Programul Pegasus este introdus de la distanţă în smartphone-uri şi accesează datele acestuia şi convorbirile purtate. Conform investigaţiei publicate de 17 mass-media internaţionale, printre care Washington Post, Wall Street Journal, CNN, Le Monde, France 24, AFP, The Guardian, Die Zeit sau El Pais, numeroase guverne au folosit acest program în acţiuni de spionaj, inclusiv împotriva unor politicieni, jurnalişti sau activişti.

Israelul investighează în prezent dacă programul Pegasus al NSO Group, care poate pirata telefoane şi potrivit companiei este destinat agenţiilor de poliţie şi de informaţii, a fost folosit în mod abuziv la nivel global. Ministerul israelian al Apărării supervizează exporturile de instrumente cibernetice ofensive precum Pegasus.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri