Un oraș din Belgia rupe înfrățirea cu comuna Spermezeu pentru că nu știe ce face cu banii trimiși. Primar: Nu ne-au mai ajutat din 2012

Data actualizării: Data publicării:
Bart Coopman, fostul primar din Zemst împreună cu fostul său partener din Spermezeu
Bart Coopman, fostul primar din Zemst împreună cu fostul său partener din Spermezeu FOTO: hln.be

În urmă cu trei decenii, orașul belgian Zemst și comuna bistrițeană Spermezeu au încheiat un parteneriat care a devenit înfrățire acum 11 ani. Acum, însă, administrația orașului belgian vrea să rupă această legătură.

Potrivit hln.be, între cele două localități au avut loc mai multe schimburi și aproximativ 3.000 de euro au fost trimiși anual din Belgia pentru comuna Spermezeu. Primarul din Spermezeu, Sorin Hognogi, spune, însă, spune că localitatea nu a mai fost sprijinită în niciun fel de belgieni din 2012.

Dar acum consiliul primarilor decide unilateral să întrerupă înfrățirea, fără să consulte consiliul local”, a declarat pentru sursa citată consilierul CD&V Erik Moens.

Consiliul susține că nu i-a putut contacta pe colegii din Spermezeu în ultimul an. Am fi putut fi chemați, deoarece avem contacte bune în Spermezeu în cadrul CD&V. Însă putem înțelege că aleșii nu mai sunt dispuși să plătească anual 3.000 de euro. Dar ar trebui, așadar, să se rupă întreaga înfrățire?“, a mai spus Erik Moens.

Primarul orașul Zemst, Veerle Geerinckx, spune că administrația locală ar fi încercat să contacteze autoritățile locale din Spermezeu timp de un an și jumătate „fără niciun rezultat”. „Ne-ar fi plăcut să știm ce fac cu cei 3.000 de euro. Am apelat și la CD&V, dar nu ne-au putut pune în legătură cu administrația locală. Cu toate acestea, nu avem intenția de a rupe toate legăturile cu localitatea românească. Dar finanțarea unei astfel de municipalități nu mai este posibilă. România aparține Uniunii Europene și primește, de asemenea, subvenții prin intermediul acesteia”, a mai spus primarul.

Între timp, municipalitatea Zemst caută o altă localitate cu care să se înfrățească.

Primarul spune că nu a mai fost ajutat de belgieni in 2012

Sorin Hognogi, primarul comunei Spermezeu, spune că localitatea nu a mai fost sprijinită în niciun fel de belgieni din 2012. „Din anul 2008 și până astăzi, de când sunt primarul comunei, s-a modernizat dispensarul din localitate și școala cu lasele I-IV cu sprijinul celor in Zemst. Nu aș putea să vă spun valoarea investită, dat fiind faptul că niciun ban nu a intrat vreodată în contul primăriei. Mai exact, aceste investiții s-au făcut direct între comunitatea din Zemst și constructorul care s-a ocupat de modernizare.

Pe de altă parte, din anul 2012 și până în prezent, comuna Spermezeu nu a mai fost ajutată în niciun fel de belgieni. Cât despre cei 3.000 de euro despre care spune actualul primar din Zemst că au fost virați în contul nostru și nu i s-a dat nicio explicație, aș dori să vă informez că niciun ban nu a intrat în contul Primăriei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri