Video Un politician rus spune în lacrimi că scufundarea crucișătorului Moskva e un „adevărat motiv de război” împotriva Ucrainei

Data actualizării: Data publicării:
Untitled
Foto: captură video Kevin Rothrock/ Twitter

Regizorului și producătorului de film rus Vladimir Bortko, fost membru al Dumei de Stat, i-au dat lacrimile în timp ce spunea cu vocea tremurândă, la o emisiune a postului public de televiziune Rusia-1, că scufundarea navei amiral Moskva reprezintă un „adevărat casus belli (motiv de război – n.red.)” față de Ucraina. Afirmația lui reprezintă o poziție diferită față de varianta oficială a Kremlinului.

Kevin Rothrock, jurnalist la site-ul de investigații independent Meduza, a distribuit pe Twitter un clip din timpul unei emisiuni de la postul public de televiziune Rusia-1, în care regizorul și producătorul de film Vladimir Bortko, în vârstă de 75 de ani, vorbește despre scufundarea navei-amiral a flotei ruse din Marea Neagră, Moskva, eveniment despre care Kremlinul spune că a fost cauzat de o furtună în timp ce era remorcată către mal. Ucraina susține că miercuri a lovit crucișătorul cu rachete „Neptun” , provocându-i pagube grave. Însă Ministerul rus al Apărării a spus că nava a fost evacuată în urma unui incendiu la bord care a provocat explozia muniției.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Lui Bortko îi dau lacrimile în timp ce vorbește cu vocea tremurândă despre acest subiect. Jurnalistul site-ului Meduza scrie că acesta „striga că este «un adevărat casus belli (motiv de război – n.red.)» pentru război împotriva Ucrainei”, ceea ce reprezintă o poziție diferită față de varianta oficială a Kremlinului, care nu recunoaște atacul Ucrainei.

Vladimir Bortko a fost membru al Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului de la Moscova, între 2011 și 2021, fiind ales deputat după o carieră de regizor care s-a întins de-a lungul a patru decenii.

Crucişătorul „Moscova” s-a scufundat joi în timp ce era remorcată, spune ministerul rus al Apărării.

„În timpul remorcării crucişătorului Moscova către portul de destinaţie, nava şi-a pierdut stabilitatea din cauza avariilor suferite de corpul navei, ca urmare a incendiului provocat de detonarea muniţiei la bord. În condiţiile unei mări agitate, nava s-a scufundat”, se arată într-un comunicat al ministerului rus al Apărării, preluat de Ria Novosti.

Imagini care ar arăta crucișătorul „Moscova” au apărut joi, imediat după ce a luat foc. Imaginile au fost difuzate de o agenție din Turcia.

Moscova” este exact nava care le-a cerut grănicerilor ucraineni de pe Insula Şerpilor să se predea și care a primit în replică celebra înjurătură „Russian warship, go fuck yourself”.

Scufundarea crucișătorului „Moscova”, nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagră, are o puternică valoare simbolică și militară.

Conform analiştilor consultaţi de CNN, crucişătorul Moscova este cea mai mare navă, din punct de vedere al tonajului, scufundată de la al Doilea Război Mondial şi până în prezent şi este cea mai mare pierdere navală suferită de Rusia (ca moştenitoare a URSS) din 1945 şi până în prezent.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri