Un proiect minier deschide „cutia Pandorei” în Brazilia. „Cel mai mare atac din ultimii 50 de ani”

Data publicării:
beadell-tucano

Guvernul brazilian a eliminat o vastă rezervație națională din arealul Amazonului pentru a face loc un proiect minier controversat. Zona, care acoperă 46.000 de kilometri pătrați, se întinde între statele braziliene Amapa și Para și se spune că ar fi bogată în aur și alte minerale, relatează BBC.

Guvernanții au afirmat că nouă zone de conservare și terenuri indigene din aria de exploatare vor continua să fie protejate legal. Dar activiștii sunt ferm convinși că aceste zone nu au cum să scape necompromise în urma activității miniere.

Rezervația națională desființată prin decretul președintelui Michel Temer are o suprafață mai mare decât Danemarca și circa 30% din zonă va fi eviscerată de utilajele miniere.

Ministerul brazilian pentru Minerit și Energetică a declarat că ariile indigene protejate nu vor fi afectate și că obiectivul proiectului este acela de a „genera bogății pentru țară”.

Nu aceeași optică dăinuie și în rândurile opoziției. Senatorul Randolfe Rodrigues a denunțat această mutare economică drept „cel mai mare atac asupra Amazonului din ultimii 50 de ani”, informează cotidianul brazilian O Globo.

Explozie demografică, despăduriri, distrugerea resurselor de apă, pierderea biodiversității, sunt doar câteva dintre efectele secundare nocive pe care le va provoca exploatarea minieră, consideră Mauirico Voivodic, șeful WWF Brazilia.

Potrivit unui raport WWF, epicentrul exploatării de aur și cupru se află în una din zonele protejate, Rezervația Biologică din Maicuru.

O altă „cutie a Pandorei” pe care ar putea-o deschide guvernanții este cea a unui conflict cu comunitățile indigene care se află în aceste rezervații și trăiesc într-o relativă izolare.

„Goana după aur în regiune ar putea provoca daune ireversibile acestor culturi (...) Dacă guvernul a insistat să deschidă această zonă fără a discuta despre măsurile de protejare a mediului, va trebui să facă față acum unui strigăt internațional”, se mai menționează în raportul WWF.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri