Propagandistul rus Vladimir Soloviov a folosit o fotografie cu mitingul de la Chișinău susținând că e un protest în Găgăuzia

Data actualizării: Data publicării:
Aproximativ 80.000 de persoane participă la mitingul Moldova Europeană de la Chișinău pe 21 mai 2023.
Propagandistul rus Vladimir Soloviov a folosit fotografii cu mitingul de la Chișinău susținând că e o manifestaţie de protest în Găgăuzia. Foto: Profimedia Images

Propagandistul rus Vladimir Soloviov a publicat o fotografie de la mitingul pro-european de la Chișinău, de duminică, la care au participat aproximativ 80.000 de persoane afirmând că este, de fapt, un protest la Comrat, în Găgăuzia, organizat de partidul pro-rus Șor, un lucru criticat de ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks.

Oficialul european a afirmat că îl încearcă "un sentiment straniu atunci când propaganda rusă încearcă să fure susţinătorii UE în Republica Moldova", informează Agerpres.

"Unul dintre principalii propagandişti ai Rusiei, V. Soloviev, a folosit imaginea mitingului pro-european de ieri (duminică) de la Chişinău ca o ilustrare a unui miting incomparabil mai mic şi fără legătură cu acesta, desfăşurat în altă parte", scrie Janis Mazeiks într-o postare pe o reţea de social media.

Vladimir Soloviov a publicat pe contul său de Telegram o imagine de la Adunarea Naţională "Moldova Europeană", un eveniment menit să afirme dorința Republicii Moldova de a se intregra în UE.

La acest eveniment de la Chişinău a participat preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, care a asigurat că Republica Moldova "nu este singură".

În mesajul alăturat imaginii, însă, Soloviov a susținut că poza ar fi fost realizată la protestul "antiguvernamental", organizat de Partidul "Şor" la Comrat.

Duminică, mai mulţi manifestanţi adunaţi la Comrat au cerut organizarea unui referendum republican consultativ în care oamenii să decidă politica externă şi cursul Republicii Moldova. Mulţimea a scandat lozinci antiguvernamentale şi a cerut guvernării de la Chişinău să nu intervină în alegerile pentru funcţia de başcan al Găgăuziei.

Mesaje similare au răsunat la Bălţi şi la Orhei. Ulterior, Partidul "Şor" (prorus), organizatorul acestor manifestaţii, a spus că 60.000 de oamenii au participat la aceste proteste.

Purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului General al Poliţiei, Diana Fetco, a declarat însă că la manifestaţiile organizate de Partidul Şor în cele trei oraşe au participat nu mai mult de 5.000-5.500 de oameni.

Vladimir Soloviov este văzut drept unul dintre principalii propagandiști ai Kremlinului. Publicist și prezentator TV, acesta a îndemnat în mai multe rândul la folosirea armelor nucleare, chiar și cu prețul unei "apocalipse" afirmând că o lume fără Rusia nu merită să existe.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri