Un raport al serviciilor americane de informații răstoarnă tot ce se credea până acum despre misteriosul „Sindrom Havana”

Data publicării:
sindromul havana infrarosu
„Sindromul Havana” a afectat sute de diplomați americani. Foto: Guliver/GettyImages

Misterioasele simptome cunoscute sub numele de „Sindromul Havana” nu au fost cauzate de o armă energetică sau de un adversar străin, au concluzionat serviciile de informații americane, relatează The Guardian.

Evaluarea serviciilor vine după o investigație de mai mulți ani asupra a aproximativ 1.000 de „incidente anormale de sănătate” în rândul diplomaților, spionilor și angajaților americani din ambasadele și misiunile SUA din mai multe țări.

Victimele au raportat leziuni cerebrale, pierderea auzului, vertij și senzații auditive ciudate, printre alte simptome. Mulți au bănuit că au fost victimele unui atac țintit cu un fel de armă energetică.

Din cele șapte agenții de informații care au participat la anchetă, cinci au stabilit că implicarea unui adversar străin este „foarte puțin probabilă”. Unul a considerat că implicarea unui adversar străin este „improbabilă” și unul a refuzat să emită o concluzie.

Evaluarea a implicat un efort minuțios de analiză a cazurilor, pentru a găsi modele care le-ar putea lega, precum și o căutare, cu ajutorul datelor criminalistice și de localizare geografică, a dovezilor unei arme cu energie dirijată, au spus oficiali americani pentru Washington Post.

„Nu a fost nimic”, a spus un oficial.

Oficialii au adăugat că sunt deschiși la noi dovezi că un adversar străin a dezvoltat o armă energetică, dar nu cred că Rusia sau vreun alt adversar este implicat în aceste cazuri.

Potrivit agenției Associated Press, care a fost informată miercuri cu privire la această evaluare, în unele cazuri SUA au reușit să detecteze confuzie și suspiciune în rândul guvernelor adverse, care credeau că rapoartele despre sindrom ar putea fi un fel de complot american.

Această evaluare contrazice un raport din 2022 al unui grup de oameni de știință care a identificat energia electromagnetică pulsată și ultrasunetele ca posibile explicații pentru simptomele „sindromului Havana”.

Comisia a fost convocată în 2021 de directorul de informații naționale și de directorul CIA și a constatat că unele cazuri nu pot fi explicate de factori de sănătate sau de mediu și a sugerat că există dispozitive care ar putea produce astfel de simptome.

Simptomele au fost debilitante pentru unele victime. În 2021, Joe Biden a semnat o lege pentru a acorda compensații.

Mark Zaid, un avocat care reprezintă victimele din diferite agenții federale, a părut să anticipeze raportul, scriind marți pe Twitter că constatările vor fi „foarte deconcertante”. El a spus că a dat deja în judecată agențiile pentru a obșine raportul complet și că intenționează să „conteste concluziile”.

Până când nu se ridică vălul secretului și analiza care a condus la afirmațiile de astăzi nu va fi disponibilă și nu poate fi contestată în mod corespunzător, presupusele concluzii sunt practic lipsite de valoare”, a spus Zaid.

„Este de neconceput, pe baza unui număr copleșitor de întrebări fără răspuns, ca raportul de astăzi să servească drept ultimul cuvânt”, a adăugat el.

De la apariţia primelor cazuri la Havana, de unde se trage și numele misterioasei boli, au fost semnalate succesiv cazuri în China, Germania, Australia, Rusia, Austria şi chiar la Washington. Încă de la început, autorităţile americane au oscilat, unii responsabili minimalizând simptomele atribuite uneori stresului, alţii făcând referire în privat la posibile atacuri prin unde radio şi suspectând ţări precum Rusia.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri