Un scandal de corupție cu achiziții de autobuze a băgat în faliment capitala unei țări din UE

Data actualizării: Data publicării:
shutterstock_47288467
Foto: Almotional/Shutterstock

Un scandal de corupţie legat de achiziţia de tramvaie, troleibuze şi autobuze pentru societatea de transport public a capitalei Letoniei, Riga, a adus administraţia acestui oraş în pragul falimentului, relatează duminică EFE, citată de Agerpres.

shutterstock_47288467
Foto: Almotional/Shutterstock

Pe data de 14 decembrie, agenţia letonă anticorupţie KNAB a percheziţionat birourile companiei de transport public Satiksme (RS) şi l-a arestat pe directorul acesteia, Leons Bemhens, împreună cu alţi angajaţi implicaţi în achiziţia unor mijloace de transport prin contracte încheiate între anii 2013 şi 2016 şi în spatele cărora KNAB suspectează că s-ar afla fapte de dare de mită urmate de operaţiuni de spălare de bani.

În urma acestui scandal, băncile scandinave sau internaţionale, printre care şi Banca Europeană de Investiţii (BEI), ar putea anula creditele angajate pentru respectivele contracte, în valoare totală de circa 270 de milioane de euro. Societatea de transport public din Riga, subvenţionată de municipalitate, riscă astfel să intre în insolvenţă, caz în care nu va mai putea fi salvată decât cu banii contribuabililor.

Viceprimarul oraşului, Andris Ameriks, şi-a dat zilele trecute demisia, iar municipalitatea a prezentat o moţiune prin care cere demisia întregului consiliu general al primăriei, inclusiv pe cea a primarului social-democrat Nils Usakovs.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri