Un șef al mafiei condamnat la 200 de ani de închisoare a evadat după atacul armat asupra închisorii din Mexic

Data actualizării: Data publicării:
politisti in mexic
19 morţi într-un atac asupra unei închisori din Mexic. Printre deținuții evadați e și un șef al mafiei. FOTO: Profimedia Images

Șeful unei grupări mafiote, care fusese condamnat la peste 200 de ani de închisoare pentru răpire şi omucidere, a evadat în urma atacului asupra închisorii din Mexic în care au fost ucise 19 persoane.

În Mexic a fost declanșată o operațiune de amploare pentru a-i prinde pe deţinuţii evadaţi cu o zi înainte în timpul atacului împotriva unei închisori. În timpul acesteia operațiuni au fost ucise luni șapte persoane, au anunţat autorităţile mexicane.

Printre evadaţi se află un şef de bandă aliat cartelului lui Juarez aflat în război împotriva cartelului Sinaloa, condus altădată de Joaquin "El Chapo" Guzman, condamnat la închisoare pe viaţă în SUA.

Ernesto Alfredo Pinon este "şeful grupării criminale cunoscute sub numele de 'El Neto'", a precizat Rosa Icela Rodriguez, secretar de stat pentru Securitate. Pinon se afla în spatele gratiilor din 2009, condamnat la peste 200 de ani de închisoare pentru răpire şi omucidere, potrivit Parchetului statului Chihuahua (nord).

Bărbaţi înarmaţi mai încercaseră să-l elibereze în timpul transferului său după arestare. El fusese atunci rănit în atac. Atacul a avut loc duminică dimineaţa centrul de detenţie din Ciudad Juarez, care se învecinează cu oraşul american El Paso și care este un punct strategic în traficul de droguri spre SUA.

Atacul s-a produs în timp ce familiile deţinuţilor aşteptau pentru a-şi vizita apropiaţii cu ocazia Anului Nou. Ministerul mexican al apărării, Luis Cresencio Sandoval, a declarat că 19 persoane au murit în timpul atacului din închisoare, printre care 10 gardieni, şapte deţinuţi şi doi atacatori, şi că 25 de persoane au evadat. Această închisoare, care depinde de guvernul statului Chihuahua, a fost scena mai multor încăierări şi revolte, printre care una care s-a soldat cu 20 de morţi în martie 2009, una dintre cele mai sângeroase din istoria Mexicului. În august 2022, o confruntare între bande rivale s-a soldat cu trei morţi printre deţinuţi.

Potrivit cifrelor oficiale, Mexicul a înregistrat peste 340.000 de omucideri, atribuite majoritatea unor organizaţii criminale, după lansarea unei ofensive militare antidrog controversate, în decembrie 2006.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri