Un studiu publicat din greșeală de o universitate chineză arată strategia Beijingului de epurare etnică a minorității uigure

Data actualizării: Data publicării:
Femei uigure cu văl trec prin dreptul statuii lui Mao, într-un oraș din regiunea Xinjiang, China
Femei uigure trec prin dreptul statuii lui Mao, într-un oraș din regiunea Xinjiang, China. Foto: Getty Images

Un studiu făcut public din greșeală de o universitate chineză dezvăluie strategia Beijingului de epurare etnică a minorității uigure: China încearcă să reducă densitatea populației uigure din regiunea Xinjiang prin programe de muncă forțată și deportări camuflate sub denumirea de „relocare a forței de muncă”, informează The Guardian.

Raportul, realizat de cercetătorii universității din Nankai, a fost publicat online și apoi retras de pe site-ul instituției în vara lui 2020, dar o copie a sa fusese deja salvată și arhivată de dr. Adrian Zenz, un antropolog german cunoscut pentru studiile sale asupra taberelor de reeducare din regiunea Xinjiang, China.

Beijingul neagă în continuare acuzațiile referitoare la programele de muncă forțată și deportări ale uigurilor din regiunea Xinjiang.

Cu toate acestea, raportul Nankai arată că politicile de relocare a forței de muncă reprezentau măsuri aplicabile pe termen lung care „nu doar că vor reduce densitatea populației uigurilor din Xinjiang, dar reprezintă în același timp o metodă importantă de a influența, dizolva și asimila minoritatea uigură”.

„Să îi facem să-și schimbe în timp modul de gândire și înțelegere și apoi să le tranformărm valorile și viziunea asupra vieții printr-o schimbare a mediului și prin prestarea de munci grele”

Raportul Nankai mai recomandă guvernului chinez extinderea acestui tip de programe în regiunile estice și centrale ale Chinei, pentru a suplini în acest mod deficitul forței de muncă din respectivele zone.

Uiguri se roagă într-un oraș din regiunea Xinjiang, China
Musulmani uiguri la rugăciune într-un oraș din regiunea Xinjiang, China, 2009. Foto: Profimedia Images

Studiul, deși încearcă să pună accentul pe faptul că toate aceste programe sunt „voluntare” prezintă detalii contradictorii, precum „cotele” vizate de muncitori transferați și necesitatea sporirii numărului de agenți de securitate pentru echipele de resurse umane.

De asemenea, lagărele și centrele de detenție sunt denumite „centre de formare și educare”.

intrarea într-un centru de reeducare al minorității uigure în regiunea Xinjiang, China
Intrarea într-un presupus centru de reeducare al minorității uigure în regiunea Xinjiang, China. Foto: Profimedia Images

Reacția guvernului chinez: „Raportul reflectă doar viziunea personală a autorului”

China refuză să recunoască atrocitățile comise în regiunea Xinjiang și neagă toate acuzațiile referitoare la întemnițarea „arbitrară” a aproape 1 milion de persoane, sterilizarea forțată a femeilor, ori suprimarea sau distrugerea tradițiilor culturale și reigioase.

Într-o declarație acordată BBC, guvernul chinez consideră că „raportul reflectă doar viziunea personală a autorului” și că „multe din elementele studiului nu se regăsesc în realitate”.

Un studiu publicat anul trecut acuza China de punerea la punct a unui program de sterilizare forțată a minorității uigure.

Comunitatea uigură din regiunea Xinjiang ar fi astfel vizată de o politică agresivă de control al populației și sterilizare forțată în cadrul „unei strategii mai vaste de dominaţie etno-rasială” a guvernului de la Beijing.

minoritatea uiugură din China
Uigurii, în principal musulmani, reprezintă unul din cele 56 de grupuri etnice din China. Foto: Getty Images

Recent, Olanda a devenit prima țară europeană care a calificat drept „genocid” politica actuală a Chinei îndreptată împotriva uigurilor.

„În China are loc un genocid împotriva minorităţii uigure”, se arată într-o moţiune a Parlamentului olandez care nu a acuzat, însă, direct guvernul de la Beijing.

Documentul a consemnat însă că acţiunile autorităţilor chineze, precum „măsurile cu scopul de a împiedica natalitatea” şi existenţa unor „lagăre de pedeapsă”, intră sub incidenţa Rezoluţiei 260 a Organizaţiei Naţiunilor Unite, cunoscută drept Convenţia împotriva genocidului.

Canada a adoptat și ea o rezoluţie similară.

Uigurii, în principal musulmani şi vorbind în mare parte o limbă de origine turcică, sunt unul din cele 56 de grupuri etnice din ţară. Ei reprezintă ceva mai puţin de jumătate din cele 25 de milioane de persoane care trăiesc în Xinjiang, un imens teritoriu semideşertic din nord-vestul Chinei, vizat mult timp de atentate sângeroase, care au fost atribuite separatiştilor şi islamiştilor de către Beijing.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri