Un submarin american cu rachete balistice patrulează în Oceanul Indian. Mesajul pe care SUA îl transmit adversarilor

Data publicării:
Submarinul USS West Virginia.
Submarinul USS West Virginia. Foto: Profimedia

Un submarin cu propulsie nucleară al Marinei SUA a andocat pentru prima dată pe insula Diego Garcia din Oceanul Indian, ca parte a unei misiuni de lungă durată. Potrivit CNN, este un mesaj pe care SUA îl transmit astfel atât aliaților, cât și adversarilor.

Săptămâna aceasta, Marina SUA a dezvăluit andocarea submarinului USS West Virginia pe Diego Garcia, care a avut loc efectiv între 25 și 31 octombrie. Mișcările specifice ale submarinelor Marinei SUA sunt strict clasificate în timp ce sunt pe apă, așa că anunțul făcut acum a dat submarinului timpul necesar pentru a ajunge în alte zone din Oceanul Indian.

Semnificația publicării escalei submarinului USS West Virginia este de a trimite un mesaj potențialilor adversari, precum și aliaților, potrivit unui oficial militar familiarizat cu situația.

„Ar trebui să deducă faptul că un submarin cu rachete balistice care este nedetectabil poate opera în orice ocean pentru o perioadă lungă de timp”, a spus oficialul.

Diego Garcia este o insulă extrem de militarizată la sud de ecuator, care este folosită atât de forțele americane, cât și de cele britanice. Locația îndepărtată a oferit submarinului echipat cu rachete nucleare a dat Marinei SUA ocazia de a schimba neobservat echipajul de 150 de persoane, păstrând astfel secretul operațiunilor submarinului și permițându-i să rămână în regiune pentru o perioadă mai lungă de timp.

Oficialul a refuzat să precizeze dacă mesajul vizează China, Rusia sau Coreea de Nord.

Activitatea subacvatică nedetectabilă a submarinelor americane este esențială pentru a colecta informații clasificate despre adversari, precum și pentru a oferi avantajul maritim al descurajării nucleare.

Orice plan operațional se bazează pe ipoteza că descurajarea nucleară are efect și submarinele cu rachete balistice precum USS West Virginia sunt vitale pentru o descurajare nucleară credibilă pentru Statele Unite și aliații noștri”, a spus amiralul Charles Richard, șeful Comandamentului Strategic al SUA.

O misiune tipică a submarinului durează 10 până la 12 săptămâni, potrivit oficialului, iar prin schimbarea echipajului, o patrulare poate fi prelungită cu câteva săptămâni.

USS West Virginia este unul dintre cele 14 submarine din clasa Ohio care transportă cel mult 20 de rachete balistice intercontinentale. Ele sunt special concepute pentru patrulare extinsă, conform Marinei SUA, cu trei trape cu diametru mare care permit transferul rapid de provizii și echipamente.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri