Un sul de hârtie cu scrisul lui Mao Zedong, evaluat la 300 de milioane de dolari, a fost furat și apoi găsit tăiat în două

Data publicării:
Sul de hârtie scris de Mao Zedong
Sursa foto: Profimedia Images

Un sul de hârtie care ar valora sute de milioane de dolari a fost furat și apoi găsit în Hong Kong, însă tăiat în două, informează BBC.

Obiectul de artă a fost furat luna trecută din casa unui colecționar și conține poezii scrise de Mao Zedong, fondatorul Republicii Populare Chineze.

Hoții au vândut obiectul furat pentru o sumă derizorie, după ce l-ar fi tăiat în două, pentru că era prea lung (2,8 metri) pentru a fi expus, a anunțat poliția din Hong Kong.

Proprietarul sulului de hârtie susține că acesta valora, înainte să fie tăiat, aproximativ 300 de milioane de dolari.

Un jaf de amploare

Sulul de hârtie a fost furat în timpul unui jaf de amploare petrecut pe 10 septembrie 2020. Atunci, trei bărbați au intrat în locuința lui Fu Chunxiao, un cunoscut colecționar, și au plecat cu timbre vechi, monede și alte documente cu caligrafia lui Mao Zedong. Valoarea bunurilor furate se ridică la 645 de milioane de dolari, potrivit lui Fu Chunxiao, care se afla în China continentală în momentul jafului.

Hoții au vândut unul dintre obiecte unui alt colecționar, pentru suma de 64 de dolari. Potrivit publicației South China Morning Post, cumpărătorul a crezut că obiectul de artă este fals. Pe 22 septembrie, când a văzut apelul făcut de poliție către public, cumpărătorul s-a predat la o secție de poliție, alături de sulul tăiat în două.

Nu se știe cu exactitate persoana care a tăiat obiectul de artă în două. "Cineva a crezut că sulul de hârtie era prea lung, fiind greu de expus, așa că l-a tăiat în două", a declarat Tony Ho, oficial al poliției din Hong Kong. Un suspect a fost reținut în cazul jafului, alți doi rămân în libertate.

"A fost sfâșietor să îl văd tăiat pe jumătate", a declarat Fu pentru South China Morning Post. "Cu siguranță îi va afecta valoarea, însă impactul râmâne de văzut", a spus acesta.

În 2019, o scrisoare cu autograful lui Mao Zedong a fost vândută la licitație cu 670.000 de dolari.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri