Un thailandez a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru că a lipit un sticker pe un portret al regelui

Data actualizării: Data publicării:
Regele Maha Vajiralongkorn al Thailandei
Regele Maha Vajiralongkorn al Thailandei Foto: Profimedia

Un tribunal din Thailanda a condamnat un bărbat la doi ani de închisoare pentru „insultă la adresa monarhiei” după ce ar fi lipit un sticker pe un portret al regelui Maha Vajiralongkorn, relatează Reuters. Este vorba de prima condamnare pentru infracțiunea de „lezmajestate” în Thailanda, de mai bine de un an.

Narin Kulpongsathorn, în vârstă de 33 de ani, a fost găsit vinovat că a lipit un sticker cu logo-ul unei pagini de Facebook de satiră pe un portret mare al monarhului thailandez, la un miting politic în septembrie 2020.

Narin, care neagă acuzația, a fost eliberat pe cauțiune și așteaptă rezultatul apelului, conform unei organizații pentru drepturile omului din Thailanda care se ocupă de reprezentarea persoanelor puse sub acuzare pentru lezmajestate.

În Thailanda este ilegală defăimarea, insultarea sau amenințările la adresa regelui, reginei, moștenitorului tronului sau regentului, iar astfel de acțiuni pot duce la pedepse de la 3 la 15 ani.

Din acest motiv, țara a fost criticată la nivel internațional pentru legislația extrem de dură în ce privește insultele la adresa monarhiei. Conform guvernului acestei țări, insultele la adresa monarhiei reprezintă „probleme de securitate națională”.

Partidele de opoziție și-au exprimat, recent, îngrijorarea cu privire la un număr în creștere de arestări pentru acuzații de insultă la adresa monarhiei, mai ales printre critici ai guvernului tineri care cer reformarea sistemului monarhic thailandez.

Ultima condamnare pentru insultă la adresa monarhiei a avut loc în luna ianuarie a anului trecut, când o femeie de 66 de ani a fost condamnată la 43 de ani de închisoare pentru că a încălcat legea de 29 de ori pe rețelele sociale.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri